Antena 3 a descoperit calculatoare, imprimante şi softuri folosite de Securitate în 1984 înainte să fie inventate

Antena 3 a descoperit calculatoare, imprimante şi softuri folosite de Securitate în 1984 înainte să fie inventate

Mihai Gâdea insistă că documentul pe care l-a prezentat, marţi seara, în emisiunea pe care o păstoreşte, prin care Traian Băsescu este acacat, este un document autentic, deşi istoria factuală îl contrazice. Dincolo de disfucţiile de conţinut, Antena 3 a descoperit calculatoare, imprimante şi softuri folosite de Securitate în 1984 înainte ca toate acestea să fie inventate.

EVZ DEMONTEAZĂ DOCUMENTUL PRIN CARE ANTENA 3 L-A ATACAT DIN NOU PE TRAIAN BĂSESCU. Este un fals grosolan. În actele Securității se folosea obligatoriu numele conspirativ!  

Editorialiştii EVZ comentează gafele pe care Mihai Gâdea le-a face în cascadă, care în obsesia sa pentru Traian Băsescu, pare a-şi tăia singur craca de sub picioare.

"Stamatoiu a uitat să scoată funcţia de autocorectare de la Windows"

Ne puteți urmări și pe Google News

Dan Andronic: " Antena 3 a ales calea cea mai proastă. În loc să spună că au transcris ei documentul, ne spun că adjunctul Informaţiilor Externe scria la calculator în 1984...

Aşa se explică şi faptul că pe rândul doi apare cuvântul "characterul". Românescul "caracter" e modificat cu englezescul "character". Cred că generalul DIE Aurel Stamatoiu a uitat să scoată funcţia de autocorectare de la Windows-ul care nu se inventase în 1984! Sau poate testa vigilenţa generalului Iulian Vlad în materie de engleză?"

"Dacă Gâdea a spus că în Securitate se redactau texte pe PC în 1984, înseamnă că a început să consume spirtoase"

Mirel Curea: "Dacă Gâdea a spus că în Securitate se redactau texte (rapoarte şi alte documente) pe PC în 1984, înseamnă că a început să consume spirtoase în amestec. Din prezentarea documentului pe ecranul ăla al lor, din fundalul studioului, părea că au lăsat en-tete-ul, destinatarul şi încheierea în formă lor originală, iar la mijloc au inserat textul din document, cules în word, că să poată fi citit lejer.

Dacă, însă, dintr-un document autentic (un raport oarecare al lui Stamatoiu către Vlad) au scos textul original că să-l înlocuiască cu unul cules la computer şi au montat totul prin metodă copierii suprapuse, în scopul prezentării montajului drept document autentic, lucrurile stau peste imaginaţia mea. Este ca şi cum fiica-mea ar copia prin desenare cu creioane colorate o bancnotă de 100 de dolari, iar eu m-aş duce cu desenul ăla la cumpărături.

Revenind, Securitatea din vremea aia nu redacta documente "pe calculator", ci la maşina de scris, pentru simplu motiv că nu avea aşa ceva în dotarea destinată corespondenţei externe sau interne. Singurele calculatoare ale Securităţii, la mijlocul anilor '80, erau cele de la CID, utilizate pentru stocare date şi, dacă nu greşesc, cu nişte terminale pe la nişte direcţii importante, dar tot pentru introducere date, în vederea stocării.

Repet, este peste imaginaţia mea, cu atât mai mult cu cât, pe lângă Gâdea sunt câţiva care cunosc exact cele expuse de mine mai sus. Mie, însă, altceva îmi da de bănuit - nu ce a spus Gâdea, că ăla a mai spus şi alte prostii legate de ce şi cum făcea Securitatea - faptul că acel document, pe care Antena 3 l-a prezentat, n-a fost, după prezentarea lui în emisiune, remis presei.

Dacă, însă, au întocmit un document prin metoda suprapunerii xero-copiate, în care au brodat un text care să conţină un secret al lui "polisinela", vorba judecătoarei Bogdan, sau s-au lăsat intoxicaţi cu un asemenea document, au luat ţeapă vieţii lor"

"Calculatoarele noastre erau nişte dulapuri, care lucrau cu benzi de hârtie perforată şi cartele"

Simona Ionescu: "Nu numai Gâdea a spus, ci şi chiar Mugur Civică! Susţineau că "securiştii de la Externe aveau computere", că lucrau "cu ăia de afară". Imposibil. Nu există niciun document de la Servicii, din anii aceia, scris pe calculator. Ceauşescu a dezvoltat informatică cu reţeaua de calculatoare Felix, fabricate pe platforma Pipera şi era foarte mândru că la sfârşitul anilor '70 ţară se modernizează ca occidentalii.

Calculatoarele noastre erau, însă, nişte dulapuri, care lucrau cu benzi de hârtie perforată şi cartele. Asta învăţau şi studenţii să manevreze, nici gând să ştie să opereze pe computerele de la nivelul anilor '90. Până în '89 am lucrat într-un centru de calcul şi ştiu bine ce dotări aveam şi cum se chinuiau cei de la IIRUC să ne depaneze maşinăriile. Primele PC-uri au intrat în ţară prin 1985 şi erau bob numărat. La noi în centru a venit unul singur la sfârşitul lui 1986. Computer-şcoală. "Documentul" lui Gâdea e de râs, ca şi explicaţiile!"

"Microsoft Word a introdus în 1995 opţiunea spell checker"

Mălin Bot: "Nu există imprimantă care să tipărească aşa ceva în 1984, nu există programul de editare text care să editeze aşa ceva în manieră în care arată el, (ideea de Windows 1.0 cu totul a apărut în noiembrie 1985, într-o varianta rudimentară), Microsoft Word a introdus în 1995 opţiunea spell checker care putea să producă cuvântul "character" în documentul lui Gâdea.

Cireaşa de pe tort: În toată arhivă CNSAS nu e un alt document "făcut la calculator" şi printat în inkjet (Canon, HP, Epson, and Lexmark abia în 1991 au lansat tehnică asta) sau laser (1992 - HP) de fosta Securitate. Gâdea se afundă însă în minciună şi susţine că documentul e autentic şi provine din 1984."

La Antena 3 a fost prezentat, marți seară, un așa-zis document, care ar fi trebui să ateste legăturile lui Traian Băsescu cu Securitatea înainte de 1989. Doar din frânturile prezentate de Mihai Gâdea pe post, fiindcă documentul nu a fost prezentat în totalitate, se poate vedea că este vorba de un fals grosolan. Un fals menit să confirme noile acuzații adresate de fostul ofițer de Securitate și membru PNL (ex PDL), Silvian Ionescu. Îmi permit să susţin acest lucru pentru că, din 1992, am citit şi publicat în paginile EVZ o grămadă de documente ale Securităţii și am înţeles modul în care erau redactate. Citeşte mai multe aici