Antelene SRI, BĂTUTE de un SPĂRGĂTOR de locuințe din Cluj. Bărbatul folosea o aparatură de BRUIAJ de ultimul tip

Antelene SRI, BĂTUTE de un SPĂRGĂTOR de locuințe din Cluj. Bărbatul folosea o aparatură de BRUIAJ de ultimul tip

care bloca până și antenele SRI Infractorii „școliți” în străinătate îi fac pe polițiști să se pună cu burta pe carte. Noile tehnici cu care sun dotați le dau mari bătăi de cap

În timp ce Codul Penal permite împăcarea spărgătorilor cu victimele, în paralel, hoții devin tot mai profesioniști. Polițiștii care lucrează de ani buni pe spargeri de locuințe susțin că infractorii au asemenea dispozitive electronice de bruiere sau de urmărire, încât și specialiștilor din serviciile secrete le vine greu să își dea seama la ce anume folosesc. Într-un top al spărgătorilor, pe primul loc ar fi Vasile Ștefan Ciasar, din Cluj Napoca, arestat la Bistrița. Polițiștii spun că Ciasar a dat câteva spargeri în primele luni ale acestui an, prejudiciul fiind de peste 500.000 de lei. „Ciasar avea scule foarte performante.

Avea și aparatură de urmărire a victimelor de nici serviciile noastre nu au știut ce sunt sau la ce se folosește. Ei vin școliți de afară, iar noi în țară trebuie să învățăm din mers, pentru că nimeni nu vine să ne învețe despre noile metode folosite de cei din Occident”, spune un polițist de la judiciar. Vasile Ciasar este acuzat că a furat 140.000 de lei de la un om de afaceri din Bistrița și încă 100.000 de euro, bani sustrași din locuința unei familii care a vândut un teren. Polițiștii vorbesc că în trei spargeri, Ciasar a furat bani și bunuri care totalizează 500.000 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Foto: Czika Laszlo

Ioan Duma, zis „Nepotul”

Un alt hoț din elita spărgătorilor este Ioan Duma, zis „Nepotul”. În trecut, acesta a fost acuzat că i-a spart casa europarlamentarului Daniel Buda, și a executat o pedeapsă de 14 ani de închisoare. „În 2015, l-am prins de două ori și tot de două ori a ieșit din arest după ce s-a împăcat cu cei pe care i-a furat. Cât a stat închis, Duma s-a perfecționat la maximum. Când a fost prins ultima dată avea o stație mobilă de bruiaj, de bruia și antenele de la SRI. Un om de afaceri din Cluj a plătit 100.000 de lei pentru el, la două victime, pentru a-și retrage plângerile”, mai spune polițistul. Un alt spărgător este Czika Laszlo, care a evadat din arestuI IPJ Cluj, în data de 13 august. Acesta riscă 35 de ani închisoare, fiind acuzat de comiterea a 50 de infracțiuni de furt calificat și două infracțiuni informatice.

Czika este și el un megaspecialist în spargeri de locuințe, folosindu-se de o cheie falsă și foiță de staniol. De altfel, și în momentul în care a evadat din arestul IPJ Cluj s-a folosit de o foiță de staniol. Și la Czika, polițișii au descoperit aparatură de bruiaj și de urmărire. „Hoții deștepți nu mai operează demult în Cluj Napoca, din cauza camerelor de luat vederi care sunt peste tot. Asta nu a știut Csika, care a fost prins după ce a fost filmat în timp ce urca într-un taxi”, mai spune polițistul.

Aberația legislativă

Polițiștii sunt nemulțumiți de faptul că noul Cod Penal permite împăcarea hoților cu victimele lor. Oamenii legii mai susțin că degeaba se chinuie să îi prindă pe hoți, folosind resurse mari și mult timp, dacă în timpul procesului hoțul și cu victima se pot împăca. „Ar trebui ca cei care conduc această țară, ministrul de Interne, cel de Justiție sau parlamentarii, să modifice această aberație legislativă. Oare acolo sus chiar nu se aude de aceste lucruri?”