Dragnea a cerut, ANAF a executat. Bilanțul „Operațiunii Demetra” este îngrijorător

Dragnea a cerut, ANAF a executat. Bilanțul „Operațiunii Demetra” este îngrijorător

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat, duminică, printr-un comunicat oficial, că a verificat trei depozite și 430 de camioane care aduceau în România legume și fructe din Uniunea Europeană. De asemenea, instituția a dat 31 de amenzi în valoare de 602.200 lei și a neutralizat o cantitate de 81,35 tone de legume și fructe.

Potrivit comunicatului oficial al Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), bilanțul controalelor la vamă arată astfel: trei depozite și 430 de camioane care aduceau fructe și legume în România au fost verificate, rezultând 31 de amenzi în valoare de 602.200 lei și neutralizarea unei cantități de 81,35 tone de marfă.

„Începând cu data de 11.04.2019, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a demarat o serie de controale la nivel național pentru depistarea reziduurilor de pesticide din legumele și fructele provenite atât din comerțul intracomunitar, cât și din import. Acțiunea este parte a operațiunii de control “Demetra”, aflată sub coordonarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Inspectorii sanitari-veterinari au verificat pe palierul lor de competență toate mijloacele de transport sigilate de către inspectorii ANAF.

Până la această dată au fost controlate 430 de mijloace auto destinate transportului de legume-fructe și 3 depozite. Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicare 31 de sancțiuni în valoare totală de 602.200 de lei.

A fost reținută oficial și dirijată către neutralizare o cantitate de 81,35 tone de legume și fructe. Detaliat situația se prezintă astfel:

·       23 de tone de ceapă uscată din Polonia;

·       10 tone de morcovi din Ungaria și Serbia;

·       23,04 tone de mere din Polonia;

·       200 de kg de usturoi din China;

·       6,45 tone de cartofi din Polonia;

·       1,82 tone de ciuperci din Polonia;

·       6,78 tone de roșii din Spania

·       2,2 tone de vinete din Spania

·       7,8 tone ardei gras din Spania

·      60 de kg de roșii din Grecia

Dintre neconformitățile sancționate, menționăm:

·       lipsa documentelor sanitare veterinare;

·       iginenă necorespunzătoare;

·       lotizare necorespunzătoare (depășirea capacității de depozitare);

·       mijloace de transport necorespunzătoare;

·       lipsa elementelor de identificare (etichetare necorespunzătoare);

·      lipsa autorizației de fucționare a depozitului de destinație.

Acțiunea de control a ANSVSA se va desfășura pe toată durata operațiunii „Demetra””, se arată în comunicatul ANSVSA..

Potrivit directorului general adjunct al Direcției Generale a Vămilor, Aurelian Constantinescu, a declarat că acţiunile de control derulate în privinţa operaţiunilor cu legume şi fructe sunt în plan de mai multă vreme şi vizează combaterea fraudelor şi fiscalizarea.

„Operaţiunile care se derulează cu astfel de produse, legume- fructe, prezintă un risc ridicat fiscal. Noi avem în permanenţă asemenea verificări. De altfel, nu au fost numai verificări pe această linie. În ultima perioadă s-au intensificat verificările şi am avut, de exemplu, şi pe combaterea contrafacerii, pe drepturile de proprietate intelectuală, tot zilele acestea. Au fost mărfuri reţinute de aproximativ 3 milioane. Referitor la această acţiune (Demetra n.r) atribuţiile Direcţiei Generale a Vămilor sunt clare. Noi verificăm concordanţa dintre datele înscrise în declaraţia vamală şi documentele anexate. Verificăm ca operaţiunile să fie fiscalizate. Referitor la celelalte documente, avizele fito-sanitare, acestea nu sunt în competenţa noastră ci sunt în competenţa Autorităţii Sanitare Veterinare. 

Asemenea operaţiuni sunt prinse periodic în planurile noastre de verificare. În ultima perioadă am avut în vedere şi reoperaţionalizarea echipelor mobile care au desfăşurat acţiuni pe toate planurile de prevenire şi combatere a fraudelor vamale. Acţiunea este în plan de mai multă vreme. Au fost inspectori care au participat la verificările la locurile de descărcare. Au verificat inclusiv la locurile de import. S-au verificat de către Direcţia Antifraudă, pentru că operaţiunile au fost derulate împreună cu Direcţia Antifraudă, şi livrările şi achiziţiile intracomunitare cu astfel de produse.”, a explicat Constantinescu.

Oficialul a precizat că DGV face verificări doar pe linia prevenirii şi combaterii fraudelor pentru că s-a constatat că sunt mărfuri care vin din zone de risc.

„De ce avem în vedere să facem asemenea verificări? Repet, pe linia prevenirii şi combaterii fraudelor şi a fiscalizării, nu pe linia competenţelor altor instituţii. Am constatat că sunt mărfuri care vin din zone de risc, de exemplu din Iran. Am constatat că vine pătrunjel sau mărar, din Iran. Era normal să ne sesizăm şi să derulăm nişte verificări pe această linie. Toate societăţile sunt într-un plan de control ulterior. Controlul ulterior se derulează pe o perioadă de 3 ani de la data depunerii declaraţiei”, a mai spus oficialul DGV.

Companiile de retail alimentar din România, grupate în Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), au anunţat, vineri, că sprijină autorităţile în vederea combaterii comerţului ilicit, dar atrag atenţia că există riscul apariţiei unor blocaje în aprovizionarea cu legume şi fructe.

„Ca urmare a începerii operaţiunii ,,Demetra”, pentru controlul circuitelor de comercializare a legumelor şi fructelor de import, companiile de retail alimentar din România grupate în Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) îşi afirmă sprijinul total, cu toate mijloacele, pentru eradicarea fraudelor. AMRCR tratează situaţia cu maximă implicare şi promptitudine. Stoparea comerţului ilicit este un obiectiv asumat şi de companiile membre AMRCR, prin proceduri de verificări temeinice în raport cu furnizorii, pentru a asigura respectarea deplină a legislaţiei şi a tuturor normelor de siguranţă. Facem un apel la autorităţi să ţină cont însă de faptul că în acest moment există sute de tiruri cu zeci de mii de tone de legume şi fructe perisabile blocate de peste 24 de ore în întreaga ţară.”, se arată într-un comunicat al AMRCR.

Camioanele provin inclusiv din UE, din spaţiul european de liberă circulaţie a mărfurilor și sunt sigilate de ANAF în vederea controlului, însă inspectorii nu fac faţă volumului mare de marfă ce trebuie controlată, prin urmare aceasta se deteriorează. Acest blocaj, care durează deja de peste o zi, afectează atât consumatorii, cât şi comercianţii.

 „Ca urmare a începerii operaţiunii ,,Demetra’, pentru controlul circuitelor de comercializare a legumelor şi fructelor de import, companiile de retail alimentar din România grupate în Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) îşi afirmă sprijinul total, cu toate mijloacele, pentru eradicarea fraudelor. AMRCR tratează situaţia cu maximă implicare şi promptitudine. Stoparea comerţului ilicit este un obiectiv asumat şi de companiile membre AMRCR, prin proceduri de verificări temeinice în raport cu furnizorii, pentru a asigura respectarea deplină a legislaţiei şi a tuturor normelor de siguranţă. Facem un apel la autorităţi să ţină cont însă de faptul că în acest moment există sute de tiruri cu zeci de mii de tone de legume şi fructe perisabile blocate de peste 24 de ore în întreaga ţară.

Sperăm ca acţiunile autorităţilor de combatere a comerţului ilicit să fie făcute cu discernământ, astfel încât activitatea celor care operează cu bună-credinţă, în condiţii de legalitate deplină, să nu fie afectată. Avem o luptă comună, suntem parteneri cu autorităţile, dar ne dorim să găsim împreună un mod de cooperare din care consumatorii să nu aibă de suferit şi familiile din România să aibă legume şi fructe pe masa de Paşte.”, se mai menţionează în comunicat.

 

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News