ANSA: Coronavirus: Italia atinge un nou record, cu peste 26.000 de noi infecții într-o singură zi

Italia a atins un nou record în ceea ce privește infecțiile cu coronavirus, în ultimele 24 de ore, după ce s-au înregistrat 26.831 (miercuri erau 24.991) de persoane pozitive.

Numărul morților este de 217 (miercuri au fost 205), potrivit datelor făcute publice de Ministerul Sănătății. În total, sunt 616.595 de cazuri în Italia, precum și 38.122 de victime. Dintre regiunile cu cel mai mare număr de noi cazuri pozitive descoperite, Lombardia se remarcă cu 7.339, apoi Campania cu 3.103, Piemonte cu 2.585, Veneto cu 2.109 și Lazio cu 1.995.

Au fost efectuate 201.452 de teste pentru coronavirus în ultimele 24 de ore, un nou record, potrivit datelor Ministerului Sănătății. Au fost cu 2.500 mai multe decât în ziua precedentă.

Continuă, de asemenea, să crească numărul pacienților infectați cu COVID-19 și internați la Terapie Intensivă, în Italia. Au fost 115 în plus în ultimele 24 de ore (miercuri creșterea a fost de 125), potrivit datelor Ministerului Sănătății, pentru un total de 1.651 de persoane aflate la Terapie Intensivă.

În secțiile obișnuite sunt acum 15.964 de pacienți, cu o creștere de 983 de unități. Cazurile pozitive actuale au ajuns la 299.191, cu 22.734 mai multe decât miercuri. Dintre acestea, 281.576 sunt persoane izolate la domiciliu. Sunt 279.282 de persoane vindecate, o creștere de 3.878 față de miercuri.

Cifrele contaminărilor cu COVID-19 sunt în creștere constantă, joi aproape 27.000, și valoarea indicelui de transmisibilitate Rt proiectează probabil Italia către scenariul 4, ultimul și cel mai grav prevăzut în documentul „Prevenirea și combaterea COVID-19”, redactat de Institutul Superior al Sănătății (ISS).

De fapt, este foarte probabil, conform celor aflate din surse calificate, ca valoarea Rt să fi depășit 1,5 înregistrată săptămâna trecută și referitoare la perioada 12-18 octombrie, datorită creșterii accentuate a numărului cazurilor. Rt peste 1,5 este unul dintre elementele care subliniază cel mai grav scenariu al epidemiei.

În prezent, pe baza celor 4 scenarii descrise în documentul ISS, Italia este plasată în scenariul 3, cu o situație caracterizată prin „transmisibilitate susținută și pe scară largă” a virusului cu „riscuri de rezistență a sistemului de sănătate pe termen mediu” și valori Rt regional în principal și semnificativ cuprinse între 1,25 și 1,5.

Analiza tendinței curbei epidemice indică, totuși, că Italia este acum foarte aproape de scenariul 4. În acest scenariu, „valorile regionale ale Rt sunt în principal și semnificativ mai mari de 1,5” și un scenariu de acest tip „ar putea duce rapid la un număr mare de cazuri și semnale clare de supraîncărcare a serviciilor de asistență, fără posibilitatea de a urmări originea noilor cazuri”, scrie în document.

Mai mult, „creșterea numărului de cazuri ar putea duce la o supraîncărcare a serviciilor de îngrijire în decurs de 1-1,5 luni, cu excepția cazului în care epidemia s-ar răspândi predominant în rândul grupelor de vârstă mai tinere, așa cum s-a observat în perioada iulie-august 2020, și ar fi posibilă protejarea celei mai fragile categorii (de exemplu, persoanele în vârstă)”.

În acest sens, documentul remarcă, însă, că „pare destul de puțin probabil să se poată proteja cele mai fragile categorii în prezența unei epidemii caracterizate de aceste valori de transmisibilitate”. Într-un scenariu național de acest tip, experții mai menționează în raport: „Se presupune că multe regiuni sunt clasificate ca fiind cu risc ridicat și, având în vedere viteza de răspândire și interconectarea dintre diferitele regiuni, este puțin probabil să fie situații cu risc mai mic decât moderat”.

Și, din nou: „Dacă situația cu risc ridicat ar persista pentru o perioadă mai mare de trei săptămâni, este foarte posibil să fie necesare măsuri de combatere foarte agresive”, avertizează ISS.

Sursa

Traducerea: Oana Avram, RADOR