Autoritatea în materie de energie a pus în dezbatere publică un ordin care prevede posibilitatea abonaților la furnizorii de energie electrică și gaze naturale să poată să plătească facturile în rate.
Cum majoritatea furnizorilor de energie electrică nu au emis facturi de mai bine de câteva luni, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie vrea să preîntâmpine situații de criză, legate de apariția unor sume de plată foarte mari.
Din acest motiv, ANRE a pus în dezbatere publică un viitor ordin care prevede posibilitatea ca fiecare abonat să poată să își achite facturile la utilitățile publice în trei tranșe lunare.
Este foarte important de știut, mai transmit cei de la ANRE, că potrivit regulamentului de furnizare a energieie electrice și a gazelor naturale, furnizorii care emit facturi pentru perioade mai mari decât cele prevăzute în contracte, sunt obligați să permită plata sumelor datorate în rate. Numărul acestora poate fi stabilit de comun acord, dar nu poate fi mai mic de trei.
În cazul în care facturile vin prea mari, în raport cu volumele de energie consumate, clienții pot depune plângeri, fie la furnizori, fie direct la ANRE. În acest caz, plata facturii este suspendată până la rezolvarea reclamației depuse, iar abonatul nu poate fi executat pentru neplată.
Electrica anunță o întârziere la emiterea facturilor
Cei mai mulți români sunt abonați la Electrica Furnizare, pentru serviciile de energie electrică.
Doar că această companie nu a mai emis de câteva luni facturi, și asta pentru că ANRE a publicat un nou regulament care conține modele simplificate pentru emiterea documentelor de plată.
Cu alte cuvinte, factura trebuie să conțină informații simple, legate de cantitatea de energie sau gaze naturale consumată de abonat, durata pentru care s-a emis factura, și prețul aplicat.
”Pentru implementarea măsurilor aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025, societatea noastră a demarat o amplă acțiune de optimizare a sistemului informatic. Din acest motiv, este posibil să primiți factura la o altă dată decât cea obișnuită”, a transmis Electrica.
Situația de la Electrica Furnizare se regăsește și la alte societăți care furnizează energie electrică pentru populație.