Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare al Uniunii Europene – RAPEX a validat încă 5 notificări ale României în ceea ce privește alerte de măști neconforme de pe piață, realizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
Sistemul RAPEX a transmis o nouă alertă cu privire la măştile neconforme de pe piaţa românească. Anunţul îl face Eduardt Cozminschi, președintele ANPC:
”Până în acest moment, nu mai puțin de 17 alerte ale României, în domeniul măștilor, avertizează deja țările membre, în legătura cu posibila lor prezență la vânzare în UE. Acest lucru demonstrează încă o dată că uriașa muncă depusă de comisarii Direcției de Control și Supraveghere Piață a ANPC de a acoperi întreaga piață din țara noastră, în acest domeniu, pe lângă celelalte sectoare ale economiei care interacționează direct cu consumatorul și de care ne ocupăm, în condiții dure de pandemie, a dat roade importante, care au făcut esențială contribuția României la lupta susținută depusă de UE în a proteja consumatorul european cu privire la produsele periculoase care pot intra pe piață”, se arată în comunicatul ANPC.
RAPEX a validat, luni, trei alerte cu privire la măştile aflate la comercializare în ţările Uniunii Europene
Cele trei alerte transmise de România au în vedere comercializarea de măşti PRIMA şi RIXIN, iar cea de-a treia alertă vizând un tip de mască fără marcă. Toate cele trei tipuri de măşti sunt fabricate în China, potrivit comunicatului ANPC.
ANPC supraveghează permanent piața de bunuri și servicii, mai ales cele necesare în acestă perioadă marcată de Covid-19, proces care va continua până când pericolul pandemic se va fi sfârșit și îi avertizează, pe acestă cale, pe operatorii economici din domeniu ca, înainte de a introduce la comercializare astfel de produse, să consulte site-urile ANPC și pe cel al Comisiei Europene pentru a se asigura că acestea nu figurează la capitolul ”produse interzise comercializării”.
Riscuri pentru sănătatea noastră
Produsul poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecție de către un organism relevant. În consecință, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător dacă nu este combinat cu măsuri suplimentare. Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european relevant EN 149, se mai arată pe site-ul oficial al ec.europa.eu.