ANPC a dat iama in agenții economici de pe litoral. 1400 controale cu amenzi în valoare de 2 milioane lei
- Feri Predescu
- 15 septembrie 2016, 16:47
Conceptul “Name & Shame“, adoptat de ANPC în premieră în acest sezon estival a demonstrat că dezvăluirea numelui agenților economici de pe litoral găsiți cu deficiențe le poate provoca pierderi mai mari decât amenzile, potrivit președintelui ANPC, Bogdan Pandelică. El a anunțat, la Constanța, încheierea “Comandamentului Litoral 2016”, structură a ANPC care pe timpul verii a efectuat peste 1400 acțiuni de control, valoarea amenzilor aplicate agenților economici de pe litoral fiind de 1,8 milioane lei.
Președintele ANPC, Bogdan Pandelică, a explicat că inspectorii OPC detașați pe litoral și-au concentrat atenția asupra nemulțumirilor turiștilor aflați în vacanță , legate de servicii de alimentație sau pe partea de cazare-primire turistică. “S-a introdus pentru prima dată conceptul de “Name and Shame”, fiind dați publicității operatorii în unitățile cărora, terase, restaurante s-au găsit deficiențe. În acest fel operatorii au avut foarte multe pierderi din punct de vedere al vânzărilor”, a precizat președintele ANPC. Iar directorul general al ANPC, Paul Anghel, crede că “cea mai mare sancțiune pe care o poate primi un operator economic nu e neapărat amenda sau măsura de oprire temporară, ci faptul că turiștii nu vor mai intra acolo”.
Concluzia oficialilor ANPC este că, față de anii trecuți, activitatea agenților economici de pe litoral s-a îmbunătățit. Și-au schimbat modul de a-și trata consumatorii, fiind constatate din ce în ce mai puține abateri. Stațiunile cu probleme sunt Costinești, cu mari aglomerări turistice, zona Eforie Nord și Eforie Sud. O situație aparte se înregistrează în Vama Veche unde inspectorii OPC au întâmpinat greutăți. “Acolo este cu totul alt dialog, nu că este rea voință ci probabil așa s-au obișnuit de-a lungul timpului. La Vama Veche cherhanalele, terasele au abateri de informare, lipsă gramaj, lipsă prețuri, nu sunt foarte grave, dar sunt. E o altfel de zonă acolo, mai boemă, mai romantică însă operatorii au înțeles și, ușor, și-au schimbat atitudinea”, a dat lămuriri directorul general ANPC, Paul Anghel.