Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a declarat că în închisorile unde deținuții au introdus dispozitive de comunicare la distanță, vor fi instalate echipamente de blocare a sunetului.
Directorul ANP, Dan Halchin, a menționat că adesea, în pachetele deținuților sunt aduse dispozitive de comunicare la distanță, ele fiind greu de detectat deoarece sunt de dimensiuni mici, precum o brichetă.
„Eu sunt convins că, într-o perioadă rezonabilă de timp, vom avea echipamente specializate în unităţile de detenţie unde există probleme pentru ca acest semnal GSM să fie blocat, cu excepţia anumitor numere de telefon, care să poată să fie pe un aşa-zis white-liste şi care să se poată se se conecteze la reţeaua GSM.
Restul aparatelor care vor fi în raza respectivă a echipamentelor de care vorbesc să nu poată trece de respectiva protecţie”, a spus Halchin.
În continuare, el a făcut trimitere la o lege dată în anul 2013 ce poate fi folosită pentru a contracta fie echipamente, fie servicii de la operatorii economici.
Închisorile din România sunt supraaglomerate
Dan Halchin a precizat că penitenciarele din România se confruntă cu un deficit de locuri, ce duce la supraaglomerare. Aceasta este întâlnită în deosebi în penitenciarele mici, față de cele mai mari. Totuși, în anul 2022 și în anul viitor vor fi date în folosinţă peste 1.500 de locuri noi de deţinere.
Directorul ANP a menționat că supraaglomerarea nu este mai severă decât cea din anii trecuți, iar în acest moment suntem la o depăşire a capacităţii legale de deţinere la patru metri pătraţi, aproximativ 20%. Cu toate acestea, există închisori în care supraaglomerarea este chiar și de 140-150%.
În prezent, deficitul de locuri este de 3.500.
Când va fi rezolvată problema din penitenciare
„Dar lucrurile se mişcă, anul acesta vor fi date 448 de noi locuri de deţinere, anul care vine vor fi date 1.075, urmează 2024 – 2025, cu finalizarea celor două noi penitenciare. Poate vor mai exista mici întârzieri, dar pe lângă acestea mai sunt demersuri, inclusiv cu finanţare prin mecanismul financiar norvegian în marja a 1.400 de locuri noi în patru locaţii, care vor aduce o cazare decentă”, a spus Halchin.
Întrebat fiind despre igiena din penitenciare, directorul ANP a precizat că acest lucru depinde și de deținuți, care nu pot fi sancționați drastic dacă nu își fac regulat ordine în cameră.
Mai mulți deținuți au reclamat că în paturile lor se găsesc adesea ploșnițe, potrivit MediaFlux.