Anomalie meteo în Siberia. Sunt temperaturi foarte ciudate

meteo, siberia, vremea, temperaturi, rusia, canicila, incendii

Alături de alţi specialişti, meteorologul britanic Scott Duncan a atras atenţia asupra valorilor termice înregistrate miercuri, 19 mai 2021, într-un oraş din Siberia.

Anomalie meteo în Siberia. Sunt temperaturi foarte ciudate. Astfel, o hartă a temperaturilor înregistrate la nivel global la 19 mai indică faptul că zone din Rusia nordică sau Finlanda au fost lovite de caniculă. Mercurul din termometre a urcat până la 35 de grade Celsius într-un oraș din Siberia și a urcat frecvent 30 de grade pe suprafețe întinse din zona Cercului Arctic.

Potrivit statisticilor furnizate de Scott Duncan, în zonele menționate a fost cu 20-24 de grade Celsius mai cald decât în mod obișnuit. În mai multe regiuni din nord-vestul Rusiei au fost depășite recordurile de temperatura pentru luna mai. Pe de altă parte, în majoritatea Europei, temperaturile n-au depăşit de 27 de grade Celsius la 19 mai, încadrându-se în sintagma „mai multă răcoare decât în mod normal”.

Anomalie meteo în Siberia

Sura citată subliniază că Europa este ocolită în ultima perioada de curentul de aer extrem de cald venit dinspre Africa și Oceanul Atlantic. Aici s-a ajuns pentru că frontul de aer rece aflat deasupra continentului determină o presiune foarte scăzută. Din această cauza, curentul de aer fierbinte urcă apoi spre Cercul Arctic prin estul Europei, acoperind suprafețe întinse din Rusia. Ulterior, acesta de îndreaptă spre Finlanda.

Vremea se încălzește, dar ploile rămân alături de noi. Unde vor fi cele mai mari temperaturi

Scott Duncan subliniază că astfel de fenomene au fost semnalate frecvent în ultimii ani. Astfel, temperaturi aproape la fel de mari au fost înregistrate în Siberia în luna mai 2014. Totuşi, îngrijorarea e generată de faptul că temperaturile anormal de mari măsurate la Cercul Arctic sunt tot mai dese. Duncan crede că anomaliile meteorologice au legătură cu încălzirea globală.

Sunt temperaturi foarte ciudate

Chiar şi aşa, într-o intervenţie pentru Euronews, acesta a indicat că este prea devremea să se vorbească despre caniculă în vestul Rusiei. Duncan amintește că nu este neobișnuit ca anumite părți din Finlanda și Rusia să fie supuse unor diferențe uriașe de temperatură. În acest context, trebuie remarcat faptul că regiunea a fost vizată de o iarnă extrem de rece. Autoritățile ruse au avertizat populația despre temperaturile extreme așteptate în următoarele câteva zile (n.r. -ar putea ajunge la 30 ° C la Moscova).

Totodată, acestea au subliniat că astfel de temperaturi nu au fost văzute în prima jumătate a lunii mai de mai mult timp. Șeful Agenției Meteorologice Ruse, Roman Vilfand, prognozează temperaturi ridicate în emisfera nordică între mai și iulie. În ultimii ani, din cauza temperaturilor foarte ridicate din Siberia și nordul Rusiei centrale, au apărut foarte multe incendii.