Avertisment de la ANM: Risc major de avalanșe. Care zone sunt periculoase pentru turiști

Risc crescut de avalanșă în munții Făgăraș. Sursa foto: Arhiva EVZ

Meteorologii de la ANM transmit că există un risc ridicat de avalanșă în zona Munților Făgărași, Căliman ți Bugeci.

ANM transmite că există un risc de avalanșă în zona Munților Făgăraș, Căliman și Bucegi. Aceștia susțin că fenomenul este favorizat de creșterea temperaturilor în zonele respective.

Astfel, salvamontiștii recomandă  ca turiștii să evite drumețiile, în această perioadă, pentru că  îşi pot pune viața în pericol.

„Trebuie spus că risc de avalanșă avem în acest moment în absolut toți munții din România. Riscul anunțat este 3 pentru absolut toate masivele, altele au chiar 4 sau 5, acesta fiind riscul maxim de producere a avalanșelor. Turiștii trebuie să înțeleagă că există o perioadă cu încălzire puternică la munte, nefirească, avem acumulări mari de zăpăda care vor aluneca la cel mai mic element care va acționa asupra lor.

Mai avem o zi, astăzi, o zi importantă în care turiștii sunt încă pe munte, noi îi rugăm să manifeste responsabilitate maximă în abordarea traseelor montane și ne referim la cei care ies în afara perimetrelor amenajate pentru practicarea sporturilor de iarnă, în afara pârtiilor de schi, merg către zona alpină, probabil de mâine încolo vor fi turiști din ce în ce mai putini la munte. Noi speram ca pana miercuri-joi, când vremea se încălzește, turiștii să-și limiteze excursiile în zona alpină înaltă. O să vedem apoi cum evoluează vremea. S-ar putea să urmeze o înghețare puternică și atunci zăpada să se mai stabilizeze și să se reușească scăderea acestui grad de risc de producere a avalanșelor”, a declarat Sabin Cornoiu, șeful Salvamont România, la B1TV.

ANM anunță că există risc de avalanșă în Munții Făgăraș și Bucegi

Turiștii e bine sa rămână în perimetrul stațiunilor de schi, aici nu există risc de producere a avalanșelor, administratorii iau toate măsurile să nu se producă avalanșe, iar dacă o pârtie este expusă, o închid.

Numai în ultimele 2 zile am avut peste 200 de intervenții la nivel național pe aceste pârtii de practicare a sporturilor de iarnă. Noi sperăm ca toți turiștii să înțeleagă pericolul și dacă pot să-și amâne excursia pentru atunci când situația meteo se va schimba  si să nu se supună unui risc inutil”, a mai declarat Sabin Cornuiu.