ANM a emis miercuri, 10 februarie 2021, trei avertizări de tip Cod Galben de vreme rea, ce sunt valabile mai mult de 24 de ore.
ANM a emis miercuri trei avertizări de tip Cod Galben. Meteorologii anunță, de asemenea, că vremea se strică începând cu ziua de joi.
Prima avertizare de tip Cod Galben este valabilă de pe 10 februarie, ora 14:00 până pe 11 februarie, ora 12:00.
Se anunță vreme din ce în ce mai rea. Vor fi semnalate cantități însemnate de apă în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali.
În Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali, temporar vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie, moderate cantitativ, astfel că pe tot parcursul intervalului menționat se vor acumula cantități de apă de 20...25 l/mp, iar pe arii restrânse 40 l/mp. Ploile vor favoriza topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă.
A doua avertizare Cod Galben intră în vigoare joi dimineața la ora 6:00. Este valabilă doar șase ore, până la 12:00.
În acest interval se vor semnala intensificări ale vântului în vestul și nord-vestul țării. De asemenea, meteorologii atenționează și în legătură cu depunerea unui strat de polei.
„Începând din dimineața zilei de joi (11 februarie) în vestul și nord-vestul țării vor fi ploi și pe arii extinse depuneri de polei. Treptat, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare, vântul se va intensifica, cu viteze în general de 55...65 km/h, viscolind ninsoarea”, arată ANM.
ANM emite trei avertizări de tip Cod Galben
A treia avertizare de la ANM are un interval de valabilitate mai mare. Va intra în vigoare pe 11 februarie, ora 12:00 și va expira pe 12 februarie ora 12:00.
Sunt prevăzute răcirea accentuată a vremii, intensificări ale vântului, ninsori viscolite, dar și polei.
„În intervalul menționat, vremea se va răci brusc și accentuat în toate regiunile, astfel încât în cursul nopții de joi spre vineri (11/12 februarie) va fi ger în vestul, nordul, nord-estul și centrul țării.
Treptat vor predomina ninsorile la început în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova și zonele montane, apoi și în Dobrogea și cea mai mare parte a Munteniei și se va depune strat de zăpadă, pe alocuri consistent. Local se va semnala polei sau ghețuș.
Vântul va avea intensificări în toată țara, amplificând senzația de frig, cu viteze de 55...65 km/h și temporar peste 70...80 km/h, mai ales în sud-vest, centru, est și sud-est.
La munte vântul va sufla tare, cu rafale de peste 70...90 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă vor depăși 100...120 km/h. Temporar ninsorile vor fi viscolite, iar zăpada spulberat”, mai menționează sursa citată.
Vremea se strică semnificativ și la București
Valorile termice vor scădea brusc în Bucureşti, în următorul interval, de la 16 grade cât se consemnează în aceste zile, până la -2 grade, vineri, arată prognoza de specialitate publicată, miercuri, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Astfel, în intervalul 10 februarie, ora 14:00 - 11 februarie, ora 8:00, vremea se va menţine deosebit de caldă cu o maximă termică ce se va situa în jurul a 16 grade şi o minimă de 4 - 6 grade. Cerul va fi variabil cu unele înnorări în a doua parte a intervalului, însă condiţiile de ploaie vor fi reduse. Vântul va sufla slab şi moderat.
Începând din dimineaţa zilei de joi, cerul se va înnora treptat şi începând din a doua parte a zilei, temporar vor fi precipitaţii, moderate cantitativ, la început sub formă de ploaie, iar noaptea se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare.
Potrivit sursei citate, în prima parte a zilei de vineri, temporar va mai ninge.
Valorile termice vor fi în scădere bruscă şi accentuată, de la 14 - 16 grade în după-amiaza zilei de joi spre valori cuprinse între -2 grade şi -1 grad, la începutul zilei de vineri.
Vântul va prezenta intensificări în special în seara zilei de joi şi în prima parte a nopţii de joi spre vineri, când rafalele vor atinge 45 - 55 km/h.