În lumea animală, descoperim o varietate fascinantă de specii, fiecare cu aspectul său distinct. Există animale care impresionează prin frumusețea lor, în timp ce altele reușesc să înspăimânte oamenii prin înfățișarea lor neobișnuită. Un exemplu în acest sens este animalul care are capacitatea de a-și înghiți prada într-o secundă, cu toate că nu se remarcă prin dimensiunea sa.
Este vorba despre cârtița cu nasul înstelat (Condylura cristata), o specie de cârtiță semiacvatică de dimensiuni mici, care populează regiunile umede, la altitudini scăzute, din zonele nordice ale Americii de Nord. Ceea ce o deosebește este prezența unui cerc de tentacule pe fața sa. Aceste tentacule îi oferă capacitatea de a identifica hrana prin atingere.
Prin tentaculele sale, cârtița poate detecta chiar și undele seismice
Cârtița cu nasul înstelat este unica specie înrudită cu tribul Condylurini și genul Condylura, fiind recunoscută pentru prezența a peste 25.000 de receptori senzoriali minusculi în organele de atingere cunoscute sub numele de organele lui Eimer.
Cu ajutorul acestor organe senzoriale, cârtița poate detecta vibrațiile undelor seismice. Nasul acestei creaturi are un diametru de aproximativ 1 cm, iar organele lui Eimer sunt distribuite pe 22 de apendice.
Forma de stea a nasului și dentiția specifică sugerează o adaptare specializată pentru exploatarea prăzii extrem de mici de către această specie. Un raport recent publicat în revista Nature dezvăluie că această creatură are cel mai rapid ritm de alimentare, având nevoie de doar 120 de milisecunde (cu o medie de 227 de milisecunde) pentru a identifica și consuma fiecare bucată de hrană în parte.
Mai mult, în doar opt milisecunde, creierul său decide dacă prada este sau nu comestibilă. Aceasta este o viteză aflată la limita vitezei neuronilor.
Cârtița cu nasul înstelat este animalul ce se hrănește cel mai repede
Această specie poate localiza și consuma până la opt elemente separate de pradă într-un interval de timp mai mic de două secunde, urmând apoi să înceapă căutarea altor prăzi în doar 120 de milisecunde. Comportamentul lor de căutare și localizare este extrem de rapid, ajungând să exploreze între 10 și 15 zone distincte ale solului în fiecare secundă.
Pe lângă aceasta, cârtițele cu nasul înstelat au capacitatea de a mirosi subacvatic prin exhalarea de bule de aer pe obiecte sau urme de miros. Apoi, aceste bule de aer sunt inhalate pentru a transporta mirosurile înapoi în nas, potrivit Fanatik.