Animalele de companie, supuse unui stres de Sărbători. Cum le protejăm
- Julieta Savitchi
- 23 decembrie 2023, 13:54
Zgomotele provocate de petarde şi artificii în perioada Sărbătorilor de iarnă afectează câinii şi pisicile. Ele pot chiar să moară, în cazul în care au afecţiuni cardiace.
Animalele de companie sunt expuse pericolului în perioada Sărbătorilor de iarnă. Stăpânii trebuie să fie foarte atenţi şi să le pregătească pentru a face faţă zgomotului puternic provocat de petarde şi artificii, a atenţionat medicul veterinar Vlad Condurache.
Proprietarii trebuie să-şi cunoască animalele de companie
Vlad Condurache a explicat pentru AGERPRES că proprietarii ar trebui să îşi cunoască animalele de companie. Iar dacă sunt cu probleme în perioada agitată le pot administra suplimente pe bază de plante. Care are să le calmeze.
„În primul rând, proprietarul trebuie să îşi cunoască foarte bine căţelul. Să ştie dacă are anumite afecţiuni care pot să fie amplificate şi să fie agravate de perioada asta cu petarde, cu agitaţie, cu zgomote foarte puternice.
Mă refer în special la căţeii cardiaci, căţei bătrâni, cei care sunt extrem, extrem de anxioşi. E bine să nu fie lăsaţi neapărat singuri acasă dacă sunt cu afecţiuni destul de grave. Dacă totuşi sunt lăsaţi acasă în perioada asta în care sunt foarte mulţi stimuli care îi pot deranja.
Există tablete şi tot felul de suplimente pe bază de plante care îi calmează. Deci asta înseamnă că pot fi administrate cu riscuri minime şi căţelul devine mai indiferent şi mai liniştit pe perioada sărbătorilor. Perioadă mai agitată cu mulţi, mulţi stimuli auditivi care pot să provoace anumite disconforturi animalului", a precizat Vlad Condurache.
Câinii şi pisicile pot să moară de frică
În cazul în care animalele au probleme cu inima, acestea pot muri de la sperieturile provocate de zgomotele puternice.
„Sunt foarte multe cazuri când, dacă este mai ales o cardiomiopatie care nu este ţinută bine sub control sau bine diagnosticată. De care nu ştie proprietarul.
Animalele de companie din cauza sperieturii şi din cauza agitaţiei pot să facă stop cardio-respirator în cazul în care nu este proprietarul lângă el să-l liniştească. Să-l reconforteze sau nu primeşte niciun fel de suplimente care să-l ajute să treacă mai uşor peste stresul de sărbători", a spus veterinarul.
Problemele cauzate de zgomotele puternice sunt destul de frecvente în această perioadă. Şi se pot agrava dacă nu sunt ţinute sub control.
Dresajul care salvează animalele de companie
Nu toţi căţeii sunt deranjaţi de zgomotele puternice, foarte important fiind dresajul acestora.
"Este o fobie care se întâlneşte la anumiţi căţei, la fel ca şi fobiile la oameni. La unii căţei, dacă se începe din timp cu anumite tehnici de dresaj, se poate ajunge să nu mai fie deloc speriaţi de zgomote puternice.
La fel şi în cazul tunetelor, la fel şi în cazul petardelor. În general, sunt nişte fobii pe care nu le pot controla şi care provoacă panică incontrolabilă la animalele de companie. Iar de acolo o pleiadă, o cascadă de reacţii care pot afecta organismul.
Căţeii, pisicile nu sunt ca şi oamenii să îşi forţeze nervii auditivi cu tot felul de muzică dată la maxim şi cu ce ne mai deteriorăm noi auzul. Ei vor auzi mai bine decât noi. Dar nu înseamnă neapărat că vor reacţiona exagerat şi isteric la anumiţi stimuli.
De asta şi căţeii care sunt utilitari sau căţeii care lucrează pentru MAI sunt obişnuiţi cu absolut toţi stimulii care i-ar putea speria pe alţi căţei. Totul se obţine prin dresaj", a afirmat Vlad Condurache.