Animalele care au cauzat răspândirea COVID-19 au fost descoperite de cercetători

Animalele care au cauzat răspândirea COVID-19 au fost descoperite de cercetători Covid-19. Sursa foto: Dreamstime.com

Un studiu publicat joi de o echipă internațională de cercetători a identificat speciile de animale care au acționat cel mai probabil ca gazde intermediare pentru virusul care a provocat pandemia de COVID-19.

Această nouă cercetare contribuie la acumularea de dovezi care sugerează că pandemia a fost generată de introducerea animalelor infectate în Piața de fructe de mare Huanan din Wuhan, China, în noiembrie 2019.

Animalele care au dus la declanșarea pandemiei de COVID-19

Deși nu s-au recoltat probe de la animalele vândute în piață în timpul izbucnirii focarului, iar piața a fost închisă și dezinfectată rapid, cercetătorii de la Centrul chinez pentru prevenirea și controlul bolilor (CDC) au colectat mostre de pe podele, pereți și alte suprafețe.

O analiză recentă a acestui set de date, ce cuprinde peste 800 de probe, a relevat că virusul SARS-CoV-2 se afla în apropierea și în interiorul unui stand dedicat animalelor sălbatice.

Probele pozitive care au confirmat prezența virusului au inclus, de asemenea, ADN de la specii precum câinii-enot și pisicile-civetă.

Câinele-enot s-a dovedit a fi cea mai reprezentativă specie din punct de vedere genetic în probele analizate, referitoare la COVID-19.

Câinii enot

Câinii enot: Sursa foto: Wikipedia/ 663highland

Aceleași animale au dat virusul la om și în 2002

Unul dintre coautorii studiului, Michael Worobey, cercetător la Universitatea din Arizona a precizat că e vorba de aceleaşi tipuri de animale despre care ştim deja că au facilitat trecerea COVID-19, iniţial SARS, la oameni în 2002.

„Acesta este cel mai riscant lucru pe care îl putem face - să luăm animale sălbatice care sunt pline de virusuri şi apoi să ne jucăm cu focul aducându-le în contact cu oamenii care trăiesc în centrul marilor oraşe”, a mai punctat cercetătorul.

Florence Débarre, o altă coautoare a studiului de la Centrul Național pentru Cercetare Științifică din Franța, a evidențiat faptul că nu există dovezi directe ale infecției animalelor, deoarece piața a fost evacuată înainte ca echipele CDC să ajungă.

Virus

Virus. Sursa foto: Arhivă EVZ

Pandemia de COVID-19, declanșată de animalele infectate

Cercetătoarea franceză a subliniat că a observat „fantomele” ADN și ARN ale acestor animale în probele de mediu, iar unele dintre ele se regăsesc și în eșantioanele recoltate de pe tarabele unde a fost detectat SARS-CoV-2.

„Acest studiu adaugă un alt strat la acumularea de dovezi care indică acelaşi scenariu: animalele infectate au fost introduse în piaţă la jumătatea sau la sfârşitul lunii noiembrie 2019, ceea ce a declanşat pandemia”, a adăugat un alt cercetător, Kristian Andersen, cercetător la institutul Scripps Research din La Jolla, California, potrivit Agerpres.