Agenţia Naţională de Integritate se plânge că Parlamentul tergiversează implementarea sistemului informatic Prevent, sistem care va analiza toate procedurile de achiziţie publică din România.
"Acest sistem este gata, e finalizat încă de la mijlocul anului trecut, din 2015. Din păcate, partea a doua a mecanismului, legea făcută cu ajutorul colegilor de la Ministerul Justiţiei, încă trenează în Parlament, după un ping-pong foarte interesant între forurile de conducere şi comisiile de specialitate din cadrul Senatului", a spus Silviu Popa, secretar general al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).
Potrivit acestuia, sistemul Prevent nu este unul sancţionatoriu, ci de prevenţie.
"Nu este un sistem sancţionatoriu, pentru că foarte multă lume, mai ales din zona decidenţilor politici, (...) este speriată de acest sistem, ce va face, va intra ANI, va vedea, ne va trimite la Parchet, nu. Este un sistem eminamente de prevenţie, un sistem ajutător, un sistem care va ajuta pe toată lumea, autorităţi contractante, instituţii de combatere şi prevenire a corupţiei, mediul de afaceri ş.a.m.d. (...) Prevent-ul va analiza toate procedurile de achiziţie publică din România. Anual, conform unor studii, acest volum al achiziţiilor publice este de 15 miliarde de euro şi ne vom uita după apariţia unui potenţial conflict de interese. (...) În situaţia în care un potenţial conflict de interese este detectat, agenţia va emite un avertisment care va fi transmis într-un timp foarte scurt şefului autorităţii contractante pentru a lua măsurile necesare, fie este eliminată persoana respectivă, care generează conflictul de interese din cadrul comisiei de licitaţii, fie este eliminată chiar compania care generează acest conflict de interese", a explicat Silviu Popa.