Angela Merkel vrea să pună capăt haosului COVID la frontierele UE

epa08551439 German Chancellor Angela Merkel (C) at the start of an EU summit at the European Council building in Brussels, Belgium, 17 July 2020. European Union nations leaders meet face-to-face for the first time since February to discuss plans responding to coronavirus crisis and new long-term EU budget at the special European Council on 17 and 18 July. EPA/FRANCOIS LENOIR / POOL

Germania dorește încetarea abordării haotice a statelor UE în ce privește restricțiile de călătorie în Europa, în timp ce un nou val de infectări pare a cuprinde continentul.

Berlinul exercită în prezent președinția prin rotație a UE, a cărei principală problemă pare a rămâne combaterea epidemiei de COVID-19.

Până acum, fiecare stat a avut propria sa abordare în această privință, mai ales în ceea ce privește închiderea frontierelor, ceea ce a dus la subinarea unuia dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene: libera circulație a persoanelor și a mărfurilor.

Chestiunea a redevenit în actualitate vineri, 29 august, când Ungaria a anunțat o interdicție generală a non-rezidenților de a pătrunde pe teritoriul său, care trebuie să intre în vigoare marți, 1 septembrie, reînnodând astfel șirul deciziilor unilaterale luate de țările membre UE la începutul crizei.

Înaintea unei reuniuni a reprezentanților statelor, programată miercuri, Germania a prezentat un document de lucru, consultat de AFP, cu mai multe propuneri privind o cooperare mai mare între membri.

În acest document, Berlinul subliniază că și în continuare statele au dreptul să ia ce măsuri consideră că sunt cele mai potrivite.

Totuși, o „abordare fragmentată” privind restricțiile de călătorie „trebuie evitată” pentru a nu se repeta situația haotică din luna martie, când țările și-au închis frontierele fără a se consulta.

„Chestiunea este de a identifica domeniile în care o coordonare mai strânsă este posibilă”, a declarat un diplomat european.

„Iar prima întrebare este dacă o coordonare mai strânsă este susținută de toate statele membre”, a adăugat diplomatul.

Documentul german cere un acord asupra zonelor de risc bazate pe criterii sau date comune.

În prezent, statele membre folosesc criterii diferite pentru a impune restricții de călătorie, iar acestea pot fi instituite fără avertisment, așa cum a fost cazul Ungariei.

Există de asemenea nenumărate modalități de a categorisi riscurile, unele țări folosind un sistem cu două culori – de pildă „verde” și „roșu” – altele trei culori, patru sau nici una, constată documentul.

Acesta recomandă și un acord privind pragurile epidemiologice care declanșează asemenea restricții, dat fiind câ în statele membre există o „varietate de indicatori”.

Comisia Europeană, brațul executiv al UE, a declarat că susține demersul Germaniei și a îndemnat țările să renunțe la interdicțiile generale, care nu s-au dovedit eficiente.