Angela Merkel: România şi Bulgaria, evaluate separat pentru aderarea la Schengen

Cancelarul german Angela Merkel a declarat azi la Sofia că România şi Bulgaria vor fi evaluate separat în procesul de aderare la spaţiul Schengen.

Vorbind după o întâlnire cu premierul Boiko Borisov, Merkel a evitat să acorde sprijin în avans pentru aderarea Bulgariei, înainte de examinarea tehnică a candidaturii . "Nu pot să vă spun care va fi decizia finală, dar pot să vă promit că aceasta va fi justă", a spus Merkel, potrivit Agerpres. Întrebată dacă aderarea la Schengen poate fi condiţionată de situaţia romilor, Merkel şi-a exprimat părerea că cele două subiecte nu au nicio legătură.

Premierul bulgar a insistat în mai multe rânduri prentru "decuplarea" României de Bulgaria, din tandemul pentru aderarea la spaţiul Schengen, sugerând că Sofia ar fi avantajată de o astfel de mişcare. Ieri, Borisov a declarat că-i doreşte succes şi vecinei România pe calea spre Schengen. "Sperăm să respectăm cu toţii criteriile şi să nu mai fie frontiere la Dunăre", a declarat premierul bulgar.

Cancelarul ajunge mâine la Bucureşti Mâine, Angela Merkel efectuează prima vizită bilaterală în România, unde se întâlneşte cu premierul Emil Boc şi cu preşedintele Traian Băsescu, înainte de o scurtă vizită la Cluj.

Surse diplomatice au precizat că subiectul aderării României la Schengen ar putea fi discutat cu oficialii români. Pe agenda bilaterală de discuţii se mai află de asemenea criza financiară şi economică şi politica comună a UE în acest context.

Subiectul Republica Moldova se va afla de asemenea în discuţie. Tema a fost abordată vara aceasta, la Bucureşti, şi de ministrul german de externe, Guido Westerwelle, la puţin timp după ce Merkel şi preşedintele rus Dmitri Medvedev au încheiat un memorandum care urmăreşte, printre altele, rezolvarea conflictului transnistrean. "Nu vă pot spune care va fi decizia finală (privind aderarea la spaţiul Schengen - n.r.), dar pot să vă promit că aceasta va fi justă." ANGELA MERKEL cancelarul federal al Germaniei