Cancelarul german Angela Merkel i-a recomandat astăzi Japoniei să privească istoria în „faţă”, aşa cum a procedat Germania pentru a obține reconcilierea în Europa la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.
''Important este să se încerce căutarea unei soluţii paşnice'', a spus Merkel, referindu-se la relaţiile Japoniei cu China şi Coreea de Sud, raporturi afectate de disputele teritoriale şi de divergenţele privind trecutul militarist al Japoniei.
''Între Germania şi inamicii săi din Al Doilea Război Mondial a avut loc o reconciliere pentru că Germania şi-a privit cinstit trecutul în faţă. A existat şi toleranţă din partea vecinilor noştri'', a spus şefa executivului german, într-un discurs rostit la palatul Hamarikyu Asahi din Tokyo, sugerând vecinilor Japoniei să adopte același spirit al reconcilierii.
În opinia Angelei Merkel, la 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, există o nevoie urgentă de cooperare pentru menţinerea securităţii internaţionale. Declarațiile șefei executivului de la Berlin vin în contextul temerilor exprimate în Japonia că premierul conservator Shinzo Abe ar putea minimiza precedentele regrete exprimate de foștii lideri de la Tokyo cu privire la comportamentul Japoniei, într-un discurs pregătit pentru cea de-a 70-a aniversare a încheierii celui de-al Doilea Război Mondial.
''În prezent, atât Japonia, cât şi Germania se află în poziţia de a avea o responsabilitate globală în interiorul ordinii mondiale'', a accentuat cancelarul german, care a lăudat Japonia pentru solidaritatea cu Occidentul în campania contra grupării jihadiste Statul Islamic (SI) şi în susţinerea sancţiunilor împotriva Rusiei în legătură cu criza din estul Ucrainei.
Potrivit lui Merkel, dezastrul înregistrat în martie 2011 la centrala atomoelectrică de la Fukushima a influenţat în mare parte decizia Germania de a renunţa la energia nucleară, după ce mult timp Berlinul a susţinut tehnologia nucleară în scopuri paşnice.
Cancelarul german, care a început o vizită de două zile la Tokyo, va fi primit de împăratul Akihito şi va avea o întrevedere cu premierul nipon Shinzo Abe.