Angela Merkel insistă că n-are nicio vină pentru război și criza energetică. Fostul cancelar își apără politica de adâncire a dependenței de Rusia

Angela Merkel insistă că n-are nicio vină pentru război și criza energetică. Fostul cancelar își apără politica de adâncire a dependenței de Rusia

Fostul cancelar german, Angela Merkel, a afirmat, joi, că nu are niciun regret legat de politica energetică pe care a dus-o cu Rusia în anii în care a fost la conducere. Ea a spus că până și în perioada Războiului Rece, Rusia a fost un furnizor de energie de încredere.

Angela Merkel a declarat că nu regretă nicio clipă cursul pe care guvernul ei l-a dat în ceea ce privește politica energetică a Germaniei. În această privință, criticii spun că ea este vinovată pentru că a făcut cea mai mare economie a Europei prea dependentă de gazul rusesc.

Angela Merkel, împăcată cu deciziile luate în timp ce a fost cancelar

Fostul cancelar a precizat că întotdeauna acționezi în timpul în care te afli.

„Din perspectiva acelor vremuri, era foarte raţional şi de înţeles aprovizionarea cu gaz de reţea, inclusiv din Rusia, care era mai ieftin decât GNL (gaz natural lichefiat) provenind din alte regiuni ale lumii”, a spus ea într-o conferinţă de presă la Lisabona.

Ea a punctat apoi că Rusia, chiar și în timpul Războiului Rece a fost un furnizor de încredere, subliniind că nu regretă deloc deciziile luate. Aceasta a spus, de asemenea, că nu s-a răzgândit cu privire la abandonarea energiei nucleare.

Merkel, acuzată că a sporit dependența Europei de Rusia

Încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina, fostul cancelar a fost acuzat că a dus la sporirea dependenței Europei de Rusia prin deciziile ei, în special prin promovarea construcţiei gazoductului Nord Stream 2, în ciuda rezervelor partenerilor săi europeni şi americani.

Cu toate acestea, Merkel a recunoscut că acum situația s-a schimbat în urma atacului brutal al Rusiei, și desigur, guvernul se va ocupa și de acest aspect.

Până și succesorul ei Olaf Scholz a susținut că Germania s-a bazat „prea mult şi prea unilateral pe aprovizionări energetice din Rusia”.

Inflația germană, determinată în mare parte de creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie, se ridică la 10,9%, iar guvernul s-a angajat să cheltuiască miliarde de euro pentru a ajuta gospodăriile și întreprinderile să plătească pentru creșterea facturilor la energie.

Anul trecut, 55% din importurile de gaze ale Germaniei au venit din Rusia, parţial un rezultat al continuării legăturilor comerciale cu Rusia de către Merkel şi susţinerii controversatei conducte Nord Stream 2, chiar şi după ce Moscova a anexat Crimeea în 2014, potrivit Reuters.