Referendumul din Macedonia nu îi este indifferent cancelarului german Angela Merkel care a decis să se implice și să îi sfătuiască pe macedoneni să meargă la urne. Merkel le-a cerut sâmbătă macedonenilor să se prezinte la referendumul din 30 septembrie în care aceştia sunt chemaţi să valideze acordul cu Grecia conform căruia ţara lor se va numi Republica Macedonia de Nord.
''Acest vot este o şansă istorică'', a declarat Merkel într-o conferinţă de presă la care a participat alături de premierul macedonean Zoran Zaev. Vizita șefei executivului german la Skopje are loc în ziua în care macedonenii marchează 27 de ani de la referendumul în care au decis să se separe de fosta Iugoslavie.
Merkel a punctate faptul că Uniunea Europeană şi NATO nu îi ameninţă pe opozanţii schimbării denumirii Macedoniei cu izolarea ţării în cazul în care noul nume nu va fi validat.
Neînțelegerile dintre autorităţile de la Skopje şi Atena au fost dezamorsate în luna iunie, când diferendul cu vecinul nordic al Greciei, pe marginea denumirii de Macedonia a fost stopat, iar cele două părţi au convenit ca Macedonia să devină Republica Macedonia de Nord. Această soluţionare a determinat Grecia să renunţe la opoziţia faţă de aderarea Macedoniei la NATO.
Pentru ca Macedonia să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice, este nevoie ca ţara să aprobe acordul cu Grecia într-un referendum şi să-şi schimbe numele din punct de vedere constituţional. Numai după aceea parlamentul grec va putea ratifica acordul şi aderarea Macedoniei la NATO.
Începând din 1991, când Macedonia a devenit suverană în urma dezmembrării fostei Iugoslavii, Atena a acuzat-o de tentativă de însuşire a moştenirii elene a provinciei greceşti omonime şi chiar de aspiraţii teritoriale faţă de Grecia.