RAINEWS. Ministrul de interne Horst Seehofer a anunţat că pentru a preveni răspândirea variantelor de coronavirus pe teritoriul său, începând de duminică, Germania își va închide frontierele cu Republica Cehă și Austria.
La sfârșitul lunii ianuarie, Germania refuzase intrarea în ţară a majorității călătorilor care proveneau din țările în care variantele erau mai prezente. Cu toate acestea, au existat unele excepții, cum ar fi de exemplu cetățenii germani care se întorc în patrie și lucrătorii „esențiali”. Acum, când în țările europene vecine se înregistrează numeroase cazuri, atribuibile parțial variantelor, unii lideri politici se tem că eforturile depuse pentru a limita răspândirea epidemiei ar putea fi compromise.
Merkel recunoaște: nu am acţionat destul de rapid
Cancelarul german Angela Merkel, a recunoscut joi, în fața Bundestagului carenţele răspunsului Germaniei la al doilea val de pandemie de coronavirus. Germania a rezistat relativ bine la primul val de cazuri, când a izbucnit criza, a spus Merkel. „După care nu am mai fost suficient de atenți și rapizi”, s-a plâns cancelarul, adăugând că al doilea lockdown, cel din noiembrie, a fost implementat prea târziu.
Măsuri restrictive prelungite până la 7 martie
Potrivit celor mai recente date de la Institutul Robert Koch, rata incidenței țării, care măsoară numărul de cazuri într-o săptămână la 100.000 de locuitori, este în prezent de 64,2, cu mult peste obiectivul stabilit de 35. Astfel, Merkel și premierii celor 16 state federale au convenit să prelungească măsurile restrictive până la data de 7 martie, ceea ce înseamnă că restaurantele, barurile, magazinele, muzeele și toate structurile de recreere vor rămâne închise.
Singura excepție o reprezintă saloanele de coafură-frizerie, care vor putea redeschide începând cu 1 martie, respectând reglementări stricte de igienă. „Marea majoritate a măsurilor convenite trebuie menținute în mod constant”, a spus cancelarul, care consideră prelungirea lockdown-ului „adecvat, necesar și proporțional”.
Angela Merkel recunoaște sacrificiile cerute populației în perioadele de criză: „Nu trece nici o zi fără să-mi amintească ce înseamnă pentru fiecare cetățean respectarea măsurilor impuse, o limitare temporară și severă a libertății niciodată experimentată până acum în republica federală, o grea povară personală, singurătate, griji economice, frici existențiale ".
Criticile opoziției
Nu au lipsit criticile din partea partidelor de opoziție și nici cererile din partea reprezentanților industriei pentru o relaxare a restricțiilor. Christian Lindner, liderul Partidului Democrat Liber (FDP), a declarat că cetățenii se așteptau mai mult de la Merkel și de la liderii regionali din cauza presiunii enorme pe care măsurile au pus-o asupra persoanelor și întreprinderilor, în timp ce Alice Weidel, liderul grupului parlamentar de extremă dreaptă Alternativă pentru Germania, a criticat abordarea guvernului pe care a definit-o „neconstituțională”, argumentând că lockdown-ul a depășit cu mult cele trei luni prevăzute inițial.
Cu toate acestea, în discursul pe care l-a ţinut în faţa Parlamentului, Merkel a reiterat faptul că țara trebuie să acorde atenție avertismentelor oamenilor de știință și experților, care au avertizat în repetate rânduri că numărul noilor cazuri este încă mult prea mare pentru a permite redeschiderea generală a activităților, subliniind mai ales riscul pe care îl prezintă noile variante ale virusului, precum cel identificat pentru prima dată în Marea Britanie și semnalat și în Germania. (Rador)