Angajatorul poate afla cine minte în CV

Angajatorul poate afla cine minte în CV

Cardul electronic, care conține toate informațiile profesionale ale persoanelor, funcționează ca o poliță de asigurare că CV-ul nu e trucat

Un român din patru, înregistrat ca șomer la agențiile locale de ocupare a forței de muncă, și-a luat până acum cardul profesional.

Documentul electronic este gândit ca un instrument care să mărească șansele la angajare atât ale șomerilor, cât și ale persoanelor nemulțumite de jobul pe care îl au și care vor să și-l schimbe.

Cardul conține informații despre situația persoanei, inclusiv un CV în format european care poate fi descărcat și listat în cazul unui interviu de angajare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Platformă accesată de șomeri și angajatori

„Accesul la informaţiile de pe card se face prin intermediul unei platforme de internet, la adresa www.card-profesional. ro, în baza numărului de identificare înscris pe fiecare card”, a explicat Adrian Dragomir, director IT la Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM). Până acum au fost emise 140.000 de carduri profesionale, din care 5.607 în București, și s-au făcut 94.000 de accesări pe platforma informatică. Portalul va fi complet funcțional până la finalul lunii iulie 2015, astfel încât se va putea ști cu exactitate câte persoane au reușit efectiv să se angajeze în acest fel.

Angajatorul care vrea să vadă informaţiile referitoare la parcursul profesional al celui pe care vrea să-l încadreze trebuie doar să acceseze informaţiile de pe platformă. La fel şi angajatorul din străinătate, cu condiția să fie înscris pe platforma românească.

Pentru citirea cardurilor nu este nevoie de cititor, simpla introducere în sistem a informaţiilor de identificare înscrise pe card fiind suficiente pentru aflarea parcursului profesional al titularului de card care vrea să se angajeze.

„Singurele instituții care au cititoare sunt ANOFM și AJFM-urile, pe considerentul rapidității accesării acestor date”, a mai spus Adrian Dragomir.

90% din CV-uri, fraudate

Unul din beneficiile majore pe care le are platforma informatică este acela că datele profesionale ale persoanei nu pot fi trucate.

Astfel, toate informațiile existente în CV, referitoare la studii sau experiență, sunt certificate și dovedite cu acte, în așa fel încât angajatorul să fie singur că persoana care dorește să se angajeze chiar are competențele pe care pretinde că le are.

Potrivit unui studiu efectuat de compania Mindit și făcut public anul trecut, 90% din CV-uri conțin erori sau minciuni, 51% conțin date greșite referitoare la perioadele de angajare, iar 12% conțin minciuni referitoare la postul ocupat. 9% conțin date neadevărate referitoare la nivelul studiilor.