Angajatorii pot primi mulți bani de la stat. Ce trebuie să facă

Angajatorii pot primi mulți bani de la stat. Ce trebuie să facă

O serie de avantaje pentru companiile care fac angajări în această perioadă au fost aprobate de guvern. Acestea vin pe lângă acordarea indemnizaţiei de şomaj tehnic, în domeniile de activitate unde există în continuare restricţii.

Începând cu luna iunie, timp de trei luni, se va deconta angajatorilor 41,5% din salariul brut lunar al fiecărui lucrător căruia i se reactivează contractul de muncă suspendat anterior, transmite ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS). ”Guvernul a aprobat o serie de măsuri active destinate angajaţilor şi angajatorilor în vederea susţinerii acestora pentru reluarea raporturilor de muncă.

Astfel, Executivul a stabilit că angajaţii care au beneficiat de şomaj tehnic în contextul pandemiei (...) şi cărora le sunt menţinute raporturile de muncă ulterior reluării activităţii de către angajatori, beneficiază, pentru o perioadă de trei luni, prin intermediul angajatorului, de plata a 41,5% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020”, transmite MMPS.

Acest ajutor financiar se oferă ca decont. Altfel spus, angajatorul plătește salariul aferent lunii iunie persoanei pe care o reangajează, iar după data de 25 iulie va depune, electronic, documentele justificative la agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă - o cerere însoţită de o declaraţie pe propria răspundere şi de lista persoanelor care beneficiază de sprijin, în baza acestora urmând să primească înapoi cei 41,5%.

”Pentru a beneficia de această măsură, angajatorii au obligaţia de a menţine raporturile de muncă ale salariaţilor până la 31 decembrie 2020, cu excepţia lucrătorilor sezonieri şi a situaţiei în care încetarea contractului individual de muncă intervine din motive neimputabile angajatorului. Mai mult, măsura se aplică numai în cazul persoanelor care au avut o durată a suspendării a contractului individual de muncă de minimum 15 zile în perioada stării de urgenţă sau de alertă”, mai transmit oficialii.

Decontarea sumelor acordate se face în cel mult 10 zile de la depunerea documentelor, prin virament. De prevederile noului act normativ beneficiază şi persoanele care au convenţii individuale de muncă încheiate în baza Legii nr.1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

În perioada următoare urmează să fie aprobat modelul cererii pe care angajatorii trebuie să o depună pentru solicitarea decontării salariului angajatului, prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Guvernul a mai decis să stimuleze încadrarea în muncă a persoanelor trecute de 50 de ani. Astfel, pentru fiecare persoană din această categorie, angajată pe perioadă nedeterminată şi cu normă întreagă în perioada 1 iunie - 31 decembrie 2020, angajatorii primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 de lei.

De aceeaşi facilitate vor beneficia şi angajatorii care încadrează în muncă, până la sfârşitul anului, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, tineri cu vârsta între 16 şi 29 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News