Angajatorii caută și nu găsesc lucrători talentați. Care e soluția?

Angajatorii caută și nu găsesc lucrători talentați. Care e soluția?

La nivelul Uniunii sunt 4 milioane de locuri de muncă neocupate, în condițiile în care rata șomajului este de peste 10%.

Piața muncii e dominată de un paradox. Pe de o parte, sunt foarte multe posturi neocupate și pentru care angajatorii nu găsesc forță de muncă, iar pe de alta, sunt foarte mulți șomeri.

Fenomenul are drept cauză deficitul de talente, susțin specialiștii în recrutare. „Deficitul de talente apare atunci când candidații pentru un post nu știu ceea ce angajatorii ar vrea să știe”, clarifică, Leonard Rizoiu, manager al firmei de recrutare LeoHR.

Atunci când un angajator din zona automotive, de exemplu, vrea un inginer care să cunoască tehnologii pe care nimeni nu l-a învățat, apare o imposibilitate de a ocupa acel post, de altfel, foarte bine plătit. „Postul este foarte nișat, inginerul trebuie să cunoască, de exemplu, mecatronică, roboți industriali, cu un soft special dezvoltat de doar 10 firme de pe glob”, explică Leonard Rizoiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Meserii hiperspecializate

O altă zonă în care se înregistrează deficit de talente este cea a centrelor de business. Angajatori din Vest care și-au mutat afacerile în România caută oameni după o matrice a competențelor tradusă din țara lor. Adică o fișă a postului croită după modelul și cultura țării respective. Ori, un contabil din România care știe o limbă străină cunoaște legislația de la noi și nu pe cea din Marea Britanie sau Germania.

Zona de IT și cea de pharma duc și ele lipsă de angajați hiperspecializați. Fiecare ITist primește, săptămânal, trei oferte de job, astfel că în acest domeniu fluctuația de personal este foarte mare. În domeniul farmaceutic se caută sistematic distribuitori. „Este foarte greu să găsești pe cineva care a terminat Medicina și care să aibă și abilități pe zona tehnică și de vânzări”, mai spune Rizoiu.

Salariu de trei ori mai mare în Vest

Ieșirea din acest cerc vicios o reprezintă și de această dată compromisul. Angajatorii îl încadrează doar pe acela care se apropie cel mai mult de profilul căutat, pe care o perioadă de timp îl plătesc mai prost pentru că, spun ei, nu este 100% operativ. Cât privește salariile, un inginer automatist câștigă în România 1.500-1.800 de euro, în timp ce, în Vest, salariul este de trei ori mai mare. Un contabil are 800 de euro, iar afară 3.000 de euro, iar un reprezentant medical este plătit în țară cu 1.500 de euro.