Angajatorii britanici care recrutează tot mai mulţi imigranţi din Uniunea Europeană (UE) fac acest lucru mai degrabă datorită experienţei şi sârguinței acestora în comparaţie cu ale britanicilor care caută un loc de muncă, decât pentru aşteptările salariale scăzute, relevă o nouă cercetare, scrie Financial Times.
Numai 12% dintre companiile care angajează cetăţeni din alte state din UE au invocat salariile mai mici ca motiv pentru recrutarea acestora, punând avantajul forţei de muncă ieftine după calităţi şi competenţe, printre care se numără angajamentul, o etică a muncii mai solidă şi cunoştinţe mai multe, relevă un sondaj realizat în rândul a 1.000 de angajatori de către Chartered Institute of Personnel and Development.
Criticii la adresa imigraţiei au susţinut mult timp că lucrătorii imigranţi trag în jos salariile, însă studiul relevă că principalul motiv pentru recrutarea de imigranţi din UE a fost dificultatea atragerii de candidaţi născuţi în Regatul Unit spre posturi pentru persoane necalificate sau slab calificate.
Sondajul, făcut public marţi în contextul Congresului Partidului Conservator, va oferi muniţie celor din ambele tabere ale dezbaterii privind imigraţia, în contextul în care continuă să crească imigraţia din UE, cu 38% într-un an.
Oponenţii imigraţiei, în fruntea cărora se afla Partidul pentru Independenţa Marii Britanii (UKIP), ar putea face referire la o constatare din raportul CISP, care citează date ale Biroului Naţional de Statistică, pentru a arăta că, între 1997 şi 2014, imigranţii au ocupat de două ori mai multe posturi nou create comparativ cu britanicii.
În această perioadă, care acoperă aderarea la UE a unor ţări foste comuniste precum Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, România şi Bulgaria, numărul lucrătorilor imigranţi a crescut cu 2,8 milioane, ajungând la 4,7 milioane. În schimb, numărul lucrătorilor britanici s-a majorat cu 1,5 milioane, ajungând la 25,8 milioane, în aceeaşi perioadă de 17 ani.
Autorităţile au încercat să reducă rata şomajului în rândul tinerilor britanici, care este de aproape 17%, cu 995.000 printre persoanele între 16 şi 24 ani care nu au loc de muncă.
Însă în sprijinul susţinătorilor imigraţiei vine descoperirea că majoritatea companiilor (51%) care angajează imigranţi au precizat că afacerile lor s-au dezvoltat în ultimii doi ani, în timp ce numai 39% au susţinut că nu au înregistrat creşteri.