Angajații Dacia ies în stradă pentru a protesta împotriva nerespectării promisiunilor guvernamentale privind modificarea legislației muncii.
Aproximativ 5.000 de angajați sunt așteptați la protestul ce va avea loc la Mioveni. Motivele de nemulțumire a sindicaliștilor sunt multiple. Protestul va avea loc între orele 13.00 şi 14.00, în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Mioveni. La protest se vor alătura și angajații uzinei Ford.
Angajații Dacia Mioveni ies la protest
„Joi, 17 noiembrie, membrii Sindicatului Autoturisme Dacia organizează un miting de protest. Aproximativ 5 mii de angajaţi ai Uzinelor Dacia vor ieşi în stradă”, a transmis, luni, Blocul Naţional Sindical.
Principalele nemulțumiri constau în nerespectarea promisiunilor guvernamentale privind modificarea legislaţiei muncii. De asemenea, angajații sunt nemulţumiţi şi de lipsa măsurilor de plafonare a facturilor la energie, informează news.ro.
Alături de angajații Dacia vor fi și angajații Ford. „Sindicatul Ford Automobile Craiova, afiliat la Blocul Național Sindical, anunță că se alătură protestului organizat de angajații fabricii Dacia Pitești. Sindicatul Ford va pune la dispoziția celor interesați autocare pentru transportul la mitingul la care sunt așteptați peste 5.000 de oameni”.
Guvernanții nu au luat măsuri pentru protejarea locurilor de muncă
Viorel Ungureanu, liderul Sindicatului Automobile Dacia a susținut că protestul are loc pentru că angajații sunt nemulțumiți de faptul că Guvernul nu a luat nicio măsură pentru a proteja și susține locurile de muncă.
„Protestul nostru este legat și de faptul că dorim plafonarea facturilor la utilități. În ceea ce privește legislația muncii, avem multe propuneri de modificări. Însă cererea principală aici este aceea de a putea face contracte colective de muncă la nivel sectorial și național.
Din păcate, România este singura țară membră a Uniunii Europene care nu are un contract la nivel național. Printr-un asemenea contract colectiv, s-ar stabili niște drepturi minimale ce ar fi garantate, precum plata orelor suplimentare sau numărul minim de 21 de zile de concediu anual, așa cum era până în 2011.
Sunt companii în România ce nu respectă aceste drepturi. Contractul colectiv de muncă la nivel național ar acoperi toate ramurile”, a spus acesta pentru Adevărul.