Angajații care au nevoie de un document special. Noua regulă se aplică din 2025

Angajați. Sursa foto: Pixabay

La sfârșitul anului trecut, Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2025. Se propune stabilirea pentru acest an a unui contingent de 100.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România, adică la fel ca anul trecut. De asemenea, va fi obligatoriu un aviz de angajare pentru încadrarea acestora în muncă.

În proiect se menționează necesitatea de a asigura forţa de muncă cerută în sectoarele de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români sau cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor membre ale Spațiului Economic European sau ai Elveției.

O abordare prudentă

Se instituie, ca regulă generală pentru angajatori, obligația de a obține un aviz de angajare pentru a putea încadra în muncă un străin şi, în același timp, stabileşte situaţiile în care străinii pot fi încadraţi în muncă sau detaşaţi pe teritoriul României fără aviz de angajare/detaşare.

Această decizie vine în contextul unei analize a cererii și ofertelor disponibile pe piața forței de muncă, dar și pe fondul dificultăților întâmpinate în atragerea și integrarea acestor angajați în anii precedenți.

Muncitori străini. Sursa foto: Arhiva EVZ

Decizia de a limita contingentul pentru 2025 la nivelul anilor anteriori reflectă o abordare prudentă, având în vedere dificultățile de integrare întâmpinate până acum.

Inițial, pentru anul 2024, Ministerul Muncii plănuise să crească acest contingent la 140.000, dar a revenit asupra deciziei după ce s-a constatat că doar jumătate din contingentul aprobat pentru 2023 fusese utilizat efectiv.

Excepții

De la reguli sunt exceptați străinii care urmează să desfăşoare pe teritoriul României activităţi temporare solicitate de ministere ori de alte autorităţi ale administraţiei publice centrale sau locale ori de autorităţi administrative autonome.

De asemenea, vor fi scutiți de aceste reglementări cetăţenii din Republica Moldova, Ucraina şi Republica Serbia încadraţi în muncă pe teritoriul României.