78 de ani de la ANEXAREA Basarabiei de către URSS. Ce s-a întâmplat la CHIȘINĂU. DECRETUl lui GHIMPU

78 de ani de la ANEXAREA Basarabiei de către URSS. Ce s-a întâmplat la CHIȘINĂU. DECRETUl lui GHIMPU

Comemorarea zilei de 28 iunie 1940, când Basarabia a fost anexată de Uniunea Sovietică, a fost marcată la Chişinău prin depuneri de flori la piatra comemorativă, instalată în memoria victimelor ocupaţiei sovietice în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Anexarea Basarabiei a fost marcată şi printr-un protest al organizaţiilor unioniste în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse, la care manifestanţii au cerut retragerea trupelor ruseşti din regiunea transnistreană, transmite Radio Chișinău.

Efectele imediate ale raptului Basarabiei s-au făcut simţite chiar în primele zile ale ocupaţiei, prin represiuni împotriva populaţiei locale, zeci de mii de persoane fiind executate, arestate sau deportate.

În prezent, Kremlinul îşi continuă politica expansionistă încercând refacerea Imperiului Rus de altădată, nu prin forţă armată, ca în 1940, ci prin mijloace de propagandă în masă, susţine istoricul Anatol Petrenco, citat de Radio Chișinău.

Aceasta subliniază şi câteva dintre consecinţele raptului Basarabiei de la 1940 asupra teritoriului din stânga Prutului. 

"Aici au fost aduşi etnici ruşi, ucraineni, care au schimbat proporţiile populaţiei pe criteriul etnic şi acum îşi păstrează nişte comunităţi cu nişte cerinţe de a oficializa limba rusă a doua limbă de stat în Republica Moldova, cu păstrarea şi susţinerea acestui regim separatist de la Tiraspol, pe care o fac în maniera de trecere a tancurilor, a tehnicii militare grele a Nistrului. Pentru ce fac ei lucrul acesta? Este foarte grav, că ei, de fapt,se pregătesc pentru o revanşă", . 

Amintim că în 2010, printr-un decret al preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, ziua de 28 iunie a fost declarată Ziua ocupaţiei sovietice şi a comemorării victimelor regimului totalitar, însă, în urma unei sesizări din partea comuniştilor, decretul a fost anulat două săptămâni mai târziu de Curtea Constituţională.

Ne puteți urmări și pe Google News