Editura Evenimentul si Capital

Andropauza și Menopauza Europei. Tragica idilă Macron - Merkel

Merkel și Macron, „tâmplă fierbinte lângă tâmplă”
Autor: | | 0 Comentarii | 9601 Vizualizari

Ea închide ochii și își ascunde fața în scobitura caldă a umărului lui. El se apleacă spre ea, chipurile li se ating, „tâmplă fierbinte lângă tâmplă”.

Ea își așază delicat mâna în mâna lui, el o cuprinde cu cealaltă ocrotitor de talie. Ea pare pierdută, el pare ceva mai stăpân pe sine, un zâmbet șăgalnic îi flutură pe figură.

Această scenă înduioșătoare care a durat secunde bune s-a petrecut pe 10 noiembrie, între Angela Merkel și Emmanuel Macron, la Compiègne, locul unde s-a semnat acum o sută de ani armistițiul de la sfîrșitul Primului Război Mondial..

Ieșind în stradă după ceremonie, încă îmbujorați de tainica apropiere, cei doi au fost ispitiți de o baie de mulțime. O bătrână în vârstă de 101 de ani, cu fes alb croșetat pe cap, a strigat-o entuziasmată pe Merkel: „Doamna Macron! Doamna Macron!” Angela Merkel are 64 de ani, Brigitte Macron, 65. Ușor stingherită, nemțoaica s-a aplecat spre băbuță și a corectat-o blajin: „Sunt cancelara Germaniei!” Cum purtătoarea de fes o ținea langa cu „Doamna Macron”, Angela a evacuat rapid piațeta, urmată de Emmanuel.

După o anumită vârstă, fie ea biologică sau politică, oamenii suferă schimbări radicale. Li se accentuează trăsăturile extreme ale caracterului. Pe de o parte, devin nostalgici după tinerețile pierdute, ceea ce îi predispune la tandrețuri lacrimogene; pe de alta, sunt dornici să arate că nu au expirat și sunt încă în vigoare – bărbații nu și-au pierdut de tot virilitatea de vânător, femeile încă mai dețin controlul asupra căminului.

Aceste simptome devin tot mai evidente la Angela Merkel și Emmanuel Macron, doi lideri erodați și epuizați (anul și jumătate al lui ca președinte l-a măcinat la fel de mult ca pe ea cele trei mandate și jumătate de cancelar).

Drama lor existențială nu ne-ar preocupa mai mult decât o știre mondenă sau o telenovelă turcească dacă cei doi nu ar fi motoarele Europei. Fericirea noastră continentală depinde așadar direct de menopauza, respectiv andropauza lor politică.

Emmanuel Macron, mai tânăr biologic și cu sânge latin, s-a arătat de la început nărăvașul cuplului. Focoșenia lui a izbucnit însă mai uimitoare ca până acum pe 6 octombrie, când, într-un interviu pentru Europe 1, a afirmat că UE are nevoie de o armată proprie „pentru a se apăra de China, de Rusia și chiar de Statele Unite”.

Ideea unei armate europene nu este nouă, ea fiind vânturată mai des în ultima vreme de o pletoră de politicieni care socotesc că astfel îi trag un perdaf lui Donald Trump. Este însă pentru prima dată când cineva spune că viitoarea forță militară trebuie să apere Europa de Statele Unite!

După reacția perplexă a opiniei publice, Palatul Elysée a încercat să dreagă busuiocul și să arate că Macron nu a spus ce a spus.

Sindromul flăcăului tomnatic a izbucnit însă din nou, la câteva zile după interviu și câteva ore după clipa de tandrețe cu Merkel de la Compiègne. Cu fularul înfășurat studențește peste palton, Macron nu a rezistat impulsului de a-l înțepa încă o dată pe Trump, chiar în fața acestuia, cu ocazia discursului oficial de la Paris, din 11 octombrie. „Patriotismul este exact contrariul naționalismului. Naționalismul este trădarea patriotismului”, a spus el, pe un ton languros, de parcă ar fi recitat o elegie de Samain, contorsionându-se și gesticulând spre camere. Leit Adrian Cioroianu când prezintă „5 minute de istorie”.

Angela Merkel îl sorbea galeș din priviri, Brigitte flirta nevinovat cu Putin (mereu atrasă de tineri!), în vreme ce Trump se uita în bozii, cu casca de traducere scoasă din ureche.

NEWS ALERT! Andreea Balan, a 3-a oara la spital! ACUM e la urgenta! Primele IMAGINI! Ti se RUPE sufletul

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI