Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit unei publicaţii din Letonia faptul că oficialii din Chişinău intenţionează să angajeze o companie juridică internaţională, a cărui activitate se va axa pe estimarea valorii pagubelor pe care Federaţia rusă le-a adus Trnasnistriei, în ultimii 25 de ani.
Andrian Candu, preşedintele Parlamentului din Republica Moldova este convins că Moscova a încălcat dreptul internaţional prin prezenţa sa militară în stânga Nistrului. Oficialul şi-a exprimat clar acest punct de vedere în interviul pe care l-a acordat recent unei publicaţii letone în care face menţiunea că reprezentanţii puterii de la Chişinău au deja în vizor posibilitatea de a apela la serviciile unei companii juridice internaţionale capabilă să estimeze valoarea pagubelor produse Transnistriei de pe urma prezenţei Federaţiei Ruse în zonă, în ultimul sfert de secol. De altfel, la nivel internaţional, inclusiv la ONU, autorităţile moldovene au ridicat deja problema staţionării ilegale a celor circa 2.000 de militari ruşi pe teritoriul din estul republicii, trupe care au fost calificate de către şeful legislativului moldovean ca fiind “forţe de ocupaţie'. Andrian Candu a făcut referire expresă la Grupul Operativ al Trupelor Ruse în Republica Moldova (GOTR), succesorul Armatei a 14-a a Federaţiei Ruse. "Rusia a încălcat dreptul internaţional. Noi intenţionăm să angajăm o companie juridică internaţională care să estimeze costurile aduse de prezenţa Rusiei în Transnistria. Estimăm că suma va fi de ordinul miliardelor de dolari. Contingentul militar rus reprezintă o ameninţare la adresa securităţii Republicii Moldova, deoarece este vorba de o prezenţă militară ilegala, la fel ca cea din Abhazia, Osetia de Nord (Georgia) sau din estul Ucrainei', a declarat Candu în interviul pentru Latvijas Avize, citat de Deschide.md.
"Federaţia Rusă, fabrică ştiri false despre Republica Moldova"
Şeful legislativului de la Chişinău a punctat în acelaşi interviu implicarea tot mai evidentă a Rusiei în afacerile interne ale Republicii Moldova, în special prin presa de propagandă, furnizoare de ştiri false. "Noi deja putem observa semne ale implicării (Federaţiei Ruse), de exemplu prin mass-media. Practic, în fiecare zi, canalele ruse difuzează materiale îndreptate împotriva guvernării noastre, precum şi împotriva SUA şi a Occidentului", a spus Candu, referindu-se între altele la deschiderea Oficiului de legătură al NATO la Chişinău, destinat să îmbunătăţească dialogul dintre Republica Moldova şi Alianţa Nord-Atlantică. Potrivit preşedintelui parlamentului moldovean, posturile TV din Rusia au dezinformat publicul, lăsând să se înţeleagă că Republica Moldova va fi membră NATO. Intensificare activităţii serviciilor secrete ruse şi a unor organizaţii neguvernamentale din Rusia în Republica Moldova este un alt aspect evidenţiat de Andrian Candu care a precizat că “în Republica Moldova ar putea fi creata o Comisie pentru evaluarea pagubelor provocate de ocupaţia sovietică”. Totuşi, el a recunoscut că subiectul ocupaţiei sovietice este unul sensibil în Republica Moldova din cauza diferenţelor de opinii la nivelul societăţii pe acest subiect.