Andrei Caramitru a spus de ce a votat Austria împotriva României. „Nu e doar despre noi, ci despre toată regiune”

Andrei Caramitru a spus de ce a votat Austria împotriva României. „Nu e doar despre noi, ci despre toată regiune” OMV Petrom, profit în scădere după recordul din 2022 / Sursă foto: omv.ro

Economistul Andrei Caramitru a comentat și el opoziția Austriei față de aderarea României la Spațiul Schengen. Economistul susține că votul Vienei reprezintă un șantaj economic de neînțeles.

Andrei Caramitru a lansat, la finalul săptămânii trecute, o serie de atacuri repetate la adresa austriecilor şi a companiilor OMV şi Erste. Acuzațiile economistului au venit în contextul în care autorităţile de la Viena declarau că se vor opune aderării României la Spaţiul Schengen. „Există suspiciuni de sabotare a economiei României și de furt generalizat”, a scris Caramitru, după care a vorbit despre rolul companiei OMV în strategia energetică a ţării.

Caramitru a susținut că el cunoaște anumite detalii din interiorul Petromului. Economistul a explicat că structura lor de decizie este controlată complet de Viena. Nici preşedintele Petrom nu are un cuvânt de spus. Fostul consilier al liderului USR a mai adăugat că dacă ocupi funcția de director de departament în România, ești nevoit să raportezi directorului de departament din Viena, nu şefului local. „Ceea ce e o treabă contra legii”.

Caramitru susține că ceea ce face OMV este ilegal pentru că atunci când ai o societate pe acţiuni, mai ales dacă e cotată la bursă și are acționari minoritari, acţionarul principal este cel care dă niște comenzi la administratorii acestei firme. Ulterior, ei trebuie să ia deciziile în interesul tuturor acţionarilor  „Deci e profund ilegal să zici că nu te interesează ce se decide în compania Petrom, de exemplu. Nu poţi spune că structura juridică a Petrom n-are relevanță pentru OMV şi că OMV decide de capul său, la nivel hiper operațional, în centru. Asta e o demenţă, nu am văzut aşa ceva în nicio companie”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Achzițiile umflate de la OMV Petrom

Economistul a mai precizat că deține o serie de informații privind achizițiile făcute de Petrom. El a explicat că deciziile sunt luate în interiorul departamentelor de la Viena. Ulterior, decizia vine în România unde trebuie pusă în practică. El a dat și un exemplu în acest sens. În cazul unei comnezi pentru pompe de la o companie off-shore înfiinţată cu o zi înainte, acestea sunt achiziționate la preţ de 10 ori mai mare decât cel normaș. „Poţi să le cumperi de oriunde, dar aşa e ordinul. Asta înseamnă, practic, extragerea profitului din România prin alte firme, fie externe OMV-ului, fie direct la OMV. Care este, printre altele, prejudicierea acționarilor minoritari.  Nu poţi accepta aceste lucruri, mai ales în momentul în care eşti şantajat la nivel de siguranță națională”.

Economistul a vorbit și despre subiectul importului de Petrol. Caramitru a punctat că înainte de începerea războiului din Ucraina, piața energiei era considerată deschisă. Acest lucru însemna că puteai să cumperi de oriunde energie, iar siguranța energetică a fiecărei țări nu conta în așa mare măsură. În contextul actual este esențial pentru fiecare stat să fie independent din punct de vedere energetic.

„Or, în această logică, acum vine un stat cum e Austria, ca o sucursală a FSB-ului, care te blochează și te aruncă în aer. E, practic, o declarație de război. Nu ai cum să accepţi aşa ceva”. Caramitru a subliniat că România exportă jumătate din cantitatea de petrol pe care o folosește pentru că Petrom a oprit mare parte din producție. Țara noastră importă 20-30% din gaze tocmai pentru că „Petrom a dat fix zona asta de producție. Deci asta deja o problemă, pe lângă Marea Neagră. Aici nu e doar despre noi, ci despre toată regiunea. De asta cred că e vorba despre influenţa rusească aici”.

Implicarea Rusiei în aderarea României la Spațiul Schengen

Economistul a punctat că influența rusească se poate vedea în votul Austriei împotriva aderării țării noastre în Spațiul Schengen. Caramitru consideră că Viena a fost convinsă de Rusia să oprească producția pentru ca gazele din Marea Neagră să fie blocate. Mai mult decât atât, el crede că toate statele din Europa sunt de acord cu acest lucru pentru că toate țările UE sunt supărate pe Austria din cauza votului din Consiliul JAI.

În acest context, Caramitru a mai zis că OMV a luat o decizie greșită pentru că această companie nu există fără Petrom. „Majoritatea profiturilor vin din Petrom, nu din OMV. La fel, la Erste – nu există fără BCR. Dacă OMV şi Erste nu mai funcționează, nici Austria nu mai funcţionează, generic vorbind, înțelegeți sensul a ceea ce spun. Ei sunt dependenți de noi. Deci sunt absolut nebuni prin ce fac acum! Ori e nebunie, ori n-au încotro! Adică, le mai frică de ce le poate face Kremlinul decât ce le poate face Comisia Europeană”.

Un alt punct important pe care economistul a ținut să îl atingă a fost faptul că Austria până acum șapte-opt luni susținea România în acest proces. Acest lucru înseamnă că un eveniment important a schimbat opinia Vienei. Bărbatul crede că sunt două variante. „Ori s-a întâmplat ceva cu Rusia, ori în discuţie de la Cotroceni, cu Iohannis, li s-a spus că nu se poate rezolva cererea lor”, a spus Caramitru pentru Libertatea.