Jurnalistul Andrei Bădin are un parcurs atipic: prins de elanul Revoluției din 1989, s-a înscris în PNL în primele zile ale lui 1990. Entuziasmul i-a trecut repede și a intrat în presa de înalt nivel. Ipostază unde a cunoscut personaje pe care le întâlnești o dată în viață precum Regele Mihai, Corneliu Coposu sau Prințul Charles. În emisiunea "Dosare de presă" moderată de Mirel Curea, jurnalistul a dat detalii despre o perioadă provocatoare a istoriei recente.
Tatăl jurnalistului de televiziune a murit când avea 7 ani. Iulian Bădin a fost unul dintre liderii revoltei de la Facultatea de Filosofie din București din 1966. A fost dat afară din facultate și a trebuit să divorțeze. Era o generație destul de pestriță, cu Ileana Mălăncioiu, Vadim Tudor sau Virgil Măgureanu.
Pleca cu un Rolls Royce vechi în vizită la Versoix
În 1986 a vrut să publice în revistele literare ale vremii, însă i s-a cerut să scrie și "o odă, două" pentru "tovarășul". "Mi-a trecut lirismul", admite gazetarul.
Pe 2 ianuarie 1990 s-a înscris în PNL, fiind printre membrii fondatori ai partidului istoric reînființat după '89. La unul dintre mitingurile vremii, a tras o fugă sănătoasă alături de Radu Câmpeanu până la Intercontinental pentru a scăpa de urmăritorii fanatici.
Tot datorită PNL s-a numărat printre primii români care au ajuns la locuința din Versoix a Regelui Mihai și a familiei sale. "Plecam cu un Rolls Royce vechi", își amintește gazetarul, care adaugă că Regina Ana îi ruga pe el și colega sa să mai stea.
"Coposu i-a propus lui Petre Roman să devină premier al unei monarhii constituționale"
Și-a făcut ucenicia în gazetărie la "România Liberă", unde a învățat meserie de la Tia Șerbănescu sau Petre Mihai Băcanu. S-a reorientat spre anchete și investigații. În deceniul 9 a ajuns în echipa creată de Ion Cristoiu la "Evenimentul Zilei". Acesta l-a trimis la Moscova să îi caute pe agenții KGB.
Ajunge să fie în preajma Familiei Regale în mai multe ocazii, inclusiv la prima vizită oficială în România din 1992, când două milioane de oameni l-au aclamat pe rege în stradă. Este martor și la negocierile de culise de după alegerea lui Emil Constantinescu ca președinte. "Coposu i-a propus lui Petre Roman să devină premier al unei monarhii constituționale după alegerile din 1996".
"Nu mai există monarhie după dispariția Regelui Mihai"
Prin 2005-2006 s-a răcit relația sa cu Casa Regală, mai ales în contextul în care Radu Duda începuse să aibă influență din ce în ce mai mare. "Nu o văd pe Margareta ca succesoare a regelui", consideră Andrei Bădin.
Din punctul său de vedere, monarhia în România a murit odată cu Regele Mihai, care era "un om cald".