Andrei Baciu, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, a transmis că vaccinurile protejează şi de noile tulpini ale virusului SARS-CoV-2.
Andrei Baciu, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, a scris pe pagina de Facebook, citând un studiu britanic:
„Vaccinurile ne protejează şi de noile variante ale tulpinii virale SARS-CoV2! Un studiu britanic publicat în revista medicală 'The Lancet' arată că persoanele imunizate (schema completă) cu serurile Pfizer/BioNTech şi Oxford/AstraZeneca au dezvoltat anticorpi capabili să neutralizeze varianta Delta (India) a noului coronavirus", a scris Andrei Baciu.
Conform secretarului de stat, este important că organismul produce anticorpii necesari şi recunoaşte această mutaţie a coronavirusului.
„Din păcate, în România sunt deja 35 de persoane infectate cu varianta Delta a tulpinii virale SARS-Cov2", a mai adăugat acesta.
Varianta Delta a Sars-Cov-2 dublează riscul spitalizărilor
Conform unui studiu publicat în revista medicală britanică The Lancet, varianta Delta a Sars-Cov-2, originară din India, dublează riscul spitalizărilor. Această tulpină are rezistență sporită în fața unor vaccinuri împotriva Covid-19. La noul studiu, realizat în perioada 1 aprilie – 6 iunie 2021, în Scoția, au participat persoane confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și internate până în două săptămâni de la primirea rezultatului pozitiv. În acest studiu au fost incluse, de asemenea, persoane care au fost confirmate pozitiv la 2-3 zile după internare.
În urma studiului, cercetătorii au concluzionat că varianta Delta aproape a dublat numărul persoanelor internate în spitale. Totodată, studiul a arătat sunt afectate îndeosebi persoanele ce sufereau de comorbidități.
De asemenea, studiul susține că vaccinurile prezente pe piață ar avea o eficacitate mai scăzută în fața noii variante de virus. Astfel, după administrarea a două doze de vaccin, protecția oferită de Pfizer-BioNTech scade de la 92% în urma infectării cu tulpina „Alpha” (britanică) la doar 79% în cazul infectării cu cea din India. Pentru Astra-Zeneca, acest procent scade de la 73% la doar 60% în urma distribuirii a două doze.
Studiul nu oferă informații despre eficacitatea vaccinurilor Moderna și Johnson & Johnson în fața noii variante.