Anchetatorii sunt suspecţi de „diseminarea de informaţii nedestinate publicităţii”. Asociația revoluționarilor, scoasă de procurori din „Dosarul Mineriadei”

Anchetatorii sunt suspecţi de „diseminarea de informaţii nedestinate publicităţii”. Asociația revoluționarilor, scoasă de procurori din „Dosarul Mineriadei”

Secţia Militară a Parchetului General a decis că Asociaţia „21 Decembrie 1989” nu are calitate procesuală, după ce admisese ca membrii acesteia să asiste la audierile făcute în dosar

Procurorii Secţiei Militare a Parchetului General au constatat în luna februarie că Asociaţia “21 Decembrie 1989” nu are nici o calitate procesuală în dosarul Mineriadei, persoane vătămate fiind doar unii dintre membri. Decizia vine după ce conducerea asociaţiei a solicitat să i se comunice stadiul urmăririi penale. De asemenea, procuror general interimar, Bogdan Licu, a respins, în 15 martie, cererea revoluţionarilor de recuzare a adjunctului procurorului general. Acest adjunct este procurorul lui Codruț Olaru, care are în coordonare Secția Militară, acolo unde se anchetează evenimentele din 13-15 iunie 1990.

Posibila infracţiune

Decizia procurorilor militari, în frunte cu adjunctul Secţiei, generalul Ion Alexandru, este surprinzătoare având în vedere că în perioada octombrie 2015-februarie 2016 între asociaţie şi Secţia Parchetelor Militare a existat o bogată corespondenţă având ca obiect cereri depuse în calitate de parte vătămată şi care au fost admise de aceiaşi procurori. Mai mult, conducerii „21 Decembrie” i s-a permis să asiste la audierea unor persoane în dosarul Mineriadei. În context, dacă asociaţia nu are calitate procesuală, dar i-a fost permis accesul la anchetă, procurorii militari pot fi suspectaţi de „diseminarea de informaţii nedestinate publicităţii”, care potrivit legii este infracţiune.

Procurorii militari pot fi suspectaţi de “diseminarea de informaţii nedestinate publicităţii”, care potrivit legii este infracţiune

Ce solicitase Asociaţia „21 Decembrie 1989”

Revoluţionarii ceruseră să li se comunice câte persoane sunt cercetate în calitate de suspect ori inculpate, numele şi prenumele acestora şi ce funcţie sau grad militar deţineau în iunie 1990. În plus, solicitau efectuarea de cercetări privind reţinerea nelegală a cel puţin 1.262 de oameni - 263 în dimineaţa zilei de 13.06.1990 la UM 0575 Măgurele, 425 în ziua următoare la Şcoala de Ofiţeri de la Băneasa şi 574 tot la Măgurele, precum şi clarificarea implicării lui Doru Viorel Ursu în reţinerea ilegală a acestora, în condiţiile în care fusese numit ministru de interne pe 14 iunie.

Asociația „21 Decembrie 1989” mai ceruse recuzarea procurorului militar şef, Ion Vasilache, şi a adjunctului procurorului general, Codruţ Olaru, pe motiv că aceștia doi se află în conflict public cu asociaţia pentru că au contribuit la clasarea dosarului Revoluţiei.

Audierea candidaţilor la funcţia de procuror general

Candidații pentru funcția de procuror general sunt: Gheorghe Ivan - procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Oana Andrea Schmith- Hăineală - procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov şi membru al CSM, Augustin Lazăr - procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia şi Codruţ Olaru - adjunct al procurorului general al PÎCCJ. Ei sunt audiați astăzi de ministrul Justiției, Raluca Prună. Miercuri, ea va transmite propunerea sa pentru șefia Parchetului General Consiliului Superior al Magistraturii, pentru avizare. După încheierea procedurilor la CSM, dar nu mai târziu de 22 aprilie, propunerea ministrului Justiției va merge către președintele Klaus Iohannis.