Evenimentul Zilei > Actualitate > NEREGULI ULUITOARE au ieșit la IVEALĂ în anchetă internă de la Spitalul „Filantropia” Craiova în cazul transfuziilor
NEREGULI ULUITOARE au ieșit la IVEALĂ în anchetă internă de la Spitalul „Filantropia” Craiova în cazul transfuziilor

NEREGULI ULUITOARE au ieșit la IVEALĂ în anchetă internă de la Spitalul „Filantropia” Craiova în cazul transfuziilor

În urma anchetei interne de la Spitalul Municipal "Filantropia" din Craiova, în cazul celor 12 pacienți care au fost transfuzați pe 24 februarie și din care șase au dezvoltat reacții adverse, doi decedând, conducerea spitalului a constatat că la nivelul Clinicii de Hematologie nu au fost respectate protocoalele și procedurile interne, scrie Agerpres.

Conducerea Spitalului "Filantropia" a declarat că personalul medical de la Secția de Hematologie nu a respectat hotărârile Comisiei de hemovigilență și procedurile de operare în formularele specifice administrării de sânge și derivate sanguine, motiv pentru care a fost constituită o comisie de disciplină care va cerceta abaterile în acest caz.

 

"La nivelul Clinicii de hematologie au fost constatate deficiențe în completarea documentelor medicale prin nerespectarea protocoalelor și procedurilor interne. Personalul medical din cadrul Secției de hematologie nu a respectat hotărârile Comisiei de hemovigilență cât și procedurile de operare în formularele specifice administrării de sânge și derivate sanguine, încălcând dispozițiile Ordinului nr.1224/2006 cu referire la atribuțiile asistenților medicali privind transfuzia sanguină", a precizat conducerea Spitalului.

 

Pe de altă parte, față de deficiențele de organizare constatate la nivelul Secției de hematologie, conducerea spitalului a mai spus că a fost constituită o comisie de disciplină care va lua în discuție abaterile disciplinare constatate în urma anchetei interne.

 

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj a amendat Spitalul Municipal "Filantropia" din Craiova cu 25.000 de lei pentru nerespectarea procedurilor privind transfuzia sanguină. Cu amenzi de câte 1.000 de lei au fost sancționați și medicul de gardă, asistentul de la unitatea de transfuzii și alți trei asistenți din secția de hematologie. 

Inspectorii DSP Dolj au descoperit numeroase nereguli. În primul rând, transfuziile s-au făcut în absența medicului curant. În plus, nu a fost respectat intervalul orar 8.00-13.00, iar foile de observație, documentele UTF erau incomplete sau recompletate, nu conțineau acordul bolnavului de a primi transfuzie sau nu aveau menționate ora la care a început transfuzia și ora la care s-a finalizat.