Anchetă la IGSU, după achiziția unor barocamere din bani europeni care stau nefolosite de patru ani. Implicația lui Arafat

Anchetă la IGSU, după achiziția unor barocamere din bani europeni care stau nefolosite de patru ani. Implicația lui Arafat

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (IGSU) este cercetat de DNA, după ce a achiziționat din bani europeni patru barocamere, care stau nefolosite de mai bine de patru ani.

Achiziția a fost realizată la indicațiile lui Raed Arafat și au costat aproximativ cinci milioane de euro, în total, potrivit informațiilor Libertatea. Ele nu au tratat niciodată pacienții, deși au fost prezente la paradele de 1 Decembrie, încă din anul 2019.

DNA a ridicat de la IGSU documente referitoare la achiziție

Cele patru barocamere sunt de dimensiunea unor TIR-uri și au costat 1,2 milioane de euro fiecare. Potrivit unei surse, „afacerea este scandaloasă, cel puțin în sensul prețului și inutilității. Însă noi, la IGSU, nu mai credem că aici se va face vreodată lumină”.

Aceasta a mai adăugat că ultima descindere a DNA la IGSU a fost făcută în 2019 când a fost vizată achiziția de mașini autospeciale în valoare de 600 milioane de euro. Două săptămâni mai târziu, șeful IGSU, Raed Arafat a fost vizitat în birou de ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman

Ne puteți urmări și pe Google News

„După anterioarele percheziții, în legătură cu altă achiziție, ambasadorul SUA a fost văzut în birou la Arafat, iar despre dosar nu se mai știe nimic”. În această privința, cei doi oficiali au negat întâlnirea, spunând că nu-și amintesc și nu cred că a avut loc.

Costuri de zeci de mii de euro pe lună pentru barocamerele nefolosite

DNA a descins la începutul lunii noiembrie la IGSU, de unde au ridicat documente privitoare la achiziția barocamerelor. Potrivit surselor citate, aceste barocamere nu au fost niciodată tratați pacienți.

IGSU plătește pentru anual pentru revizia autospecialelor câte 45.000 de euro pe bucată.

Unele dintre motivele pentru care barocamerele nu au fost folosite pentru tratarea pacienților constă în lipsa de personal calificat pentru a le utiliza. Achizițiile au fost prezentate și la paradele locale, precum cea de Ziua Pompierilor din 2018, când ISU Timiș a scos noua mașină pe străzile orașului. De asemenea, în 2019, una dintre autospeciale a trecut pe sub Arcul de Triumf la Ziua Națională a României, chiar înaintea pandemiei.

Acest proiect a pornit în urma tragediei din Colectiv, mașina fiind proiectată pentru arși, intoxicați și pentru scafandri. Este o cameră hiperbară în care pot fi tratate 7 persoane simultan, în șezut, și este împărțită în două compartimente, cu o cameră secundară și una principală”, a explicat Lucian Cosor, subofițer la ISU Dobrogea.

Cele patru barocamere au fost trimise către ISU Mureș, ISU Timiș, ISU Iași și ISU Dobrogea, potrivit unei anchete Libertatea.