Anchetă în casa bebeluşului MIORT. BACTERIA UCIGAŞĂ face ravagii în rândul bebeluşilor. Ce trebuie să facă părinţii în cazul în care copii prezintă ACESTE SIMPTOME. Rezultatele analizelor vor fi gata ASTĂZI

Anchetă în casa bebeluşului MIORT. BACTERIA UCIGAŞĂ face ravagii în rândul bebeluşilor. Ce trebuie să facă părinţii în cazul în care copii prezintă ACESTE SIMPTOME. Rezultatele analizelor vor fi gata ASTĂZI

Bacteria care a infestat mai mulţi bebeluşi face adevărate ravagii. Poliţiştii au ridicat astăzi mai multe probe din casa copilului care a murit, însă părinţii spun că au fiert apa şi că au respectat toate măsurile de igienă pentru copil. Totodată o comisie a fost trimisă la Argeş. 27 de copii sunt internaţi acum în mai multe spitale.

Părinţii fetiţei omorâte de virusul necunoscut trăiesc o adevărată dramă. Diana ar fi trebuit să împlinească duminică un anişor. Părinţii însă o plâng la cimitir. Micuţa din Topoloveni a început din senin să se simtă rău şi părinţii au fugit cu ea la Pediatrie.

"Nu am rămas internată. Am plecat de la pediatrie, am venit acasă. Duminică, ne-am dus din nou, s-a agravat în drum spre spital, a făcut un scaun cu sânge", a povestit mama fetiţei.

A fost transferată de urgenţă în Capitală, însă în urma complicaţiilor apărute, s-a stins. Părinţii nu ştiu de la ce ar fi putut lua toxina, mai ales că aveau grijă la tot ceea ce mânca micuţa. Procurorii din Piteşti au deschis în acest caz dosar penal pentru ucidere din culpă.

Între timp, numărul îmbolbăvirilor a crescut. O mămică a ajuns cu fetiţa de doar un an la spitalul Marie Curie, asta după ce a stat în spitalul din Piteşti aproape o săptămână.

4 copii sunt internati in Capitala, iar 7 dintre ei fac dializa din cauza insuficientei renale - o complicatie extrem de grava, aparuta in urma infectarii cu aceasta bacterie. Intre timp, autoritatile bat pasul pe loc. Nici Directia de Sanatate Publica Arges si nici Ministerul Sanatatii nu au precizat până acum cauza infecţiei, însă rezultatele analizelor sunt aşteptate asăzi.

În ceea ce priveşte cazurile, autorităţile se feresc sa foloseasca termenul de focar. Confirmă însă mai multe cazuri din diferite zone ale tarii. Cele mai multe sunt din judeţul Argeş, în oraşele Piteşti, Topoloveni, Campulung Muscel si Stefanesti, dar şi in comunele Titesti, Negrasi, Maracineni si Poiana Lacului. Alte două cazuri sunt din Craiova si Bucureşti.

Medicii spun că virusul este extrem de puternic: atacă rinichii bebeluşilor, dar şi celelalte organe.

"Un tip de bacterie extrem de agresiva prin faptul ca ataca toate organele incepand cu rinichii si terminand cu sistemul nervos central. Este vorba de un tip de septicemie extrem de grav", a declarat dr. Mihaela Balgradean, medic spital Marie Curie.

„Vaccinurile sunt importante”

Valeria Herdea (foto), unul dintre cei mai buni medici pediatri din București, ne-a explicat care ar fi cauzele îmbolnăvirilor pe bandă rulantă: „Lucrurile sunt clare, totul a plecat de la igienă. Pentru a preveni astfel de cazuri, trebuie spălate foarte bine mâinile, unghiile trebuie tăiate scurt, nu trebuie să se bea din același pahar înainte de a fi curățat, recipientul în care este preparat laptele praf trebuie, de asemenea, bine spălat. Pe scurt, igiena este esențială”.

Doamna Herdea a concluzionat, atrăgând atenția asupra importanței vaccinurilor: „Chiar am avut un caz. O mămică era atât de bucuroasă pentru alegerea de a face vaccinul Rotarix... Are un bebeluș de 11 luni, care a contactat o infecție cu rotavirus la creșă. A scăpat doar cu patru scaune moi, se felicita femeia singură. Deci, rotavirusul se poate lua și dacă bebelușul este vaccinat, doar că face o formă mult mai ușoară”

Alerta de infectare cu E.coli continuă! Septicemia a băgat în spital 29 de copii. Medicii nu au identificat încă bacteria care a provocat infecția

„La primul semn de gripă și diaree, să meargă la medic”

Dr. Carmen Mirăuță, pediatru din București, îi sfătuiește pe părinți: „Să pună mâna să fiarbă apa, mai ales pentru copiii mici, pentru că ei sunt mai vulnerabili. Am auzit o prostie: toată lumea să meargă la control! Ce să caute la control dacă nu are nimic?! De la primele semne de febră și, mai ales, febră asociată cu diaree, să se prezinte la medic. Deci, pentru copiii mici trebuie să se fiarbă apa, iar mamele să aibă grijă ce le dau. Mare atenție la igienă: mamele să se spele pe mâini. Trebuie să știe sau să învețe să-și păstreze igiena. Inclusiv când le dau copiilor să sugă trebuie să se spele pe mâini, să-și spele sânul, cu apă și cu săpun, că nu pățesc nimic. Suntem cam certați cu săpunul, aceasta e problema! Bacteria E-coli o avem în tractul digestiv. Devine patogenă și este mai agresivă la copil mic. Ceea ce nu am văzut să se spună: oare copiii aceia au mai avut și o altă tară? Mai au și o altă problemă de sănătate?” . (Carmen Anghel)

„Infecțiile acestea pot duce la complicații grave, chiar deces”

„Nu am avut în ultimele şase luni niciun caz de copil mic cu enterocolite. Posibilele surse de infecţie cu bacteria E.coli sunt alimentaţia, apa contaminată accidental. În general, e vorba de igiena precară”, explică Gabriela Diaconescu, medic de familie la Târgovişte, Dâmboviţa. Aceasta mai spune că alimentaţia la sân iese din discuţie, însă nu şi mâinile murdare.

Diagnosticul de infecţie cu E.coli se pune doar în urma unei analize coprobacteriologice al cărei rezultat vine în câteva zile. Cât priveşte rotavirusul la copilul sub un an, infecţia poate să ducă la complicaţii grave şi chiar la deces. „Recomand vaccinarea. Vac cinul se administrează oral după vârsta de două luni, în două doze până la vârsta de şase luni. O doză costă 300 de lei şi în ultimul timp am văzut că i-au îmbunătăţit şi gustul, pentru că am avut şi cazuri în care copilul vărsa. Dacă nu se face imunizarea, rotavirusul poate duce şi la decesul unui copil sub 3 ani”, conchide medicul.