Anchetă de proporții la Primăria Timișoara. Echipa condamnatului Marian Iancu, finanțată ilegal cu peste 30 de milioane de lei
- Georgeta Petrovici
- 22 octombrie 2014, 00:00
La o săptămână după ce afaceristul a intrat la pușcărie, în dosarul „RAFO”, DNA a început să-i caute pe cei care i-au finanțat din bani publici echipa Politehnica Timișoara.
Procurorii DNA au făcut, ieri, o „vizită de lucru” la Primăria Timișoara, unde au declanșat o anchetă de proporții. Ei vor să stabilească cine se face vinovat de cheltuirea ilegală a banilor publici alocați pentru echipa de fotbal Politehnica Timișoara, în perioada 2008 -2011, pe când era patronată de Marian Iancu , condamnat la 12 ani de pușcărie în dosarul „Rafo”, pentru evaziune fiscală. Edilul Nicolae Robu susține că va asigura investigatorilor de la DNA tot sprijinul: „Procurorii au venit cu o listă de documente, iar eu am dat dispoziție să aibă acces la toate actele solicitate”, a declarat, vizibil iritat, primarul.
Finanțarea echipei de fotbal Politehnica Timișoara de către autoritățile locale a fost declarată ilegală în urma unui control al Curții de Conturi finalizat la sfârşitul anului 2012. S-a stabilit că, în perioada 2008 -2011, Primăria a alocat 27, 1 milioane de lei, iar Consiliul Județean 9,95 milioane de lei. Banii trebuiau folosiţi pentru activităţile sportive.
În realitate, aproape 25 % din suma dată de municipalitate a ajuns în conturile Finanţelor Publice, după ce firmele omului de afaceri au fost executate silit. În plus, s-a dovedit că Marian Iancu ținea contabilitate dublă pentru firma prin care gestiona echipa de fotbal, astfel că a decontat aceleași cheltuieli cu jucătorii atât la Primărie, cât și la Consiliul Județean.
Raportul Curții de Conturi
Auditorii Curții de Conturi au solicitat recuperarea prejudiciului de 31.669.417,71 de lei, reprezentând banii cu care de la bugetul local a fost finanţată SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA.
Printre cei indicați ca fiind vinovați se află fostul edil Gheorghe Ciuhandu și secretarul primăriei, Ioan Cojocari.
Ciuhandu susține însă că finanțarea s-a făcut cu aprobarea Consiliului Local. Primăria și Consiliul Județean au contestat în instanță rapoartele Curții de Conturi, însă au pierdut la Tribunal. Ca atare, dosarul a ajuns pe mâna procurorilor DNA. „Instanța a ajuns la concluzia că sumele pe care primăria le-a dat unei firme private s-au făcut cu încălcarea legii și banii trebuie să revină la primărie”, a explicat viceprimarul Traian Stoia.