Patru polițiști din orașul american Minneapolis, statul Minnesota, au fost concediați și sunt cercetați pentru moartea unui bărbat de culoare pe care îl reținuseră sub acuzația de fals. În urma tragicului episod, protestele din oraș au luat amploare.
Un bărbat de culoare în vârstă de 46 de ani a murit după ce unul dintre agenți s-a sprijinit cu genunchiul pe gâtul său, iar acum polițistul și alți trei colegi ai săi sunt cercetați pentru asfixierea persoanei pe care o aveau în custodie.
Sub privirile îngrozite ale martorilor, bărbatul se aude cum geme și spune, în mod repetat, că nu mai poate respira, iar poliția din Minnesota a comunicat că bărbatul a murit în urma unui “incident medical” ca urmare a unei “interacțiuni” cu polițiștii din teren. Cazul va fi investigat de către FBI.
În urma acestui episod tragic, numeroși locuitori ai orașului american Minneapolis au protestat pe străzi, dar actiunea a condus la incidente violente între demonstranți și forțele de ordine. Poliţiştii au lansat gaze lacrimogene şi au format un scut pentru a-i împiedica pe protestatari să pătrundă în comisariat. Unii manifestanţi au aruncat în ofiţeri cu pietre, sticle şi alte obiecte.
În noaptea zilei de miercuri, protestanții au incendiat și jefuit mai multe magazine din oraș, motiv pentru care primarul Jacob Frey a cerut sprjinul Gărzii Naționale.
Protestatarii au cerut ca ofițerii implicați să fie acuzați de uciderea lui George Floyd. Printre protestatari și-au făcut loc mai multe persoane înarmate, iar acum proprietarii de magazine din oraș sunt obligați să folosească arme de foc pentru a-și proteja magazinele.
Cazul amintește de moartea lui Eric Garner, un bărbat negru care a murit în condiții similare în 2014.
„A fi negru în America nu ar trebui să fie o condamnare la moarte”, a declarat primarul Jacob Frey.
Familia lui George Floyd, în vârstă de 46 de ani, decedat în urma arestării brutale a cărei înregistrare video a devenit virală, a cerut miercuri ca poliţiştii implicaţi să fie inculpaţi pentru omucidere.
Cei patru agenți de poliție au fost concediaţi, dar sunt anchetaţi în libertate. Cazul nu a fost trecut cu vederea nici de Donald Trump. Președintele SUA a asigurat, pe Twitter, că a cerut poliţiei federale FBI şi Departamentului Justiţiei să facă lumină în privinţa acestei morţi „triste şi tragice” și a promis familiei şi prietenilor bărbatului că „se va face dreptate”.