Pacienții oncologici neasigurați vor beneficia de servicii medicale decontate de stat. De asemenea, de acest sprijin vor beneficia și persoanele care fac investigații pentru depistarea precoce a bolii. Guvernul a adoptat, vineri, hotărârea privind situația bolnavilor de cancer.
Sprijin pentru bolnavii de cancer
Pacienții neasiguraţi în Planul Naţional de Cancer vor putea beneficia de investigații medicale gratuite. Vineri, Executivul a adoptat hotărârea prin care persoanele neasigurate să aibă acces la servicii pentru depistarea precoce a afecțiunilor oncologice.
Totodată, acești pacienți vor putea beneficia în mod gratuit și de interpretarea rezultatelor și confirmarea diagnosticului. Astfel, pacienții oncologici neasigurați vor fi înscriși în Programul Național de Oncologie și vor fi tratați gratuit.
Continuă Planul național de prevenire și combatere a acestei boli
Măsura face parte din Planul național de prevenire și combatere a cancerului.
„Actul normativ vizează continuarea implementării Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, modificările aduse vizând asigurarea accesului persoanelor neasigurate la servicii necesare pentru depistarea precoce a afecţiunilor oncologice şi la servicii de confirmare a diagnosticului, la nivelul asistenţei medicale ambulatorii de specialitate pentru specialităţile clinice, la nivelul asistenţei medicale ambulatorii de specialitate pentru specialităţile paraclinice şi la nivelul asistenţei medicale spitaliceşti”, potrivit comunicatului Executivului.
Bolnavii de cancer, acces gratuit la investigații
Odată cu adoptarea hotărârii de Guvern, persoanele neasigurate vor beneficia de gratuitate și în cazul analizelor pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C. Totodată, femeile însărcinate vor putea avea acces gratuit la testele pentru virusul HIV.
„La finalul 2019, capacitatea de diagnostic din România era de 1,8 scanere de tomografie computerizată, la 100 000 de locuitori. faţă de o medie de 2,4 la 100 000 în UE) şi 1,1 unităţi de imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM) la 100 000 de locuitori (faţă de o medie de 1,6 la 100 000 în UE), fiind inegal distribuită în ”, anunța Ministerul Sănătății.
Potrivit datelor din Planul Naţional de Combatere şi Control al Cancerului, se estimează că 25% dintre pacienții oncologici își achită singuri cheltuielile legate de tratament.