Analize pe care trebuie să le facă toți cei născuți înainte de 1990

Analize pe care trebuie să le facă toți cei născuți înainte de 1990

Hepatita B, Hepatita C și HIV. Iată trei maladii care sperie mapamondul. Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, manager al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” a atras atenția celor născuți înainte de 1990 că trebuie să se testeze, pentru a vedea dacă nu cumva sunt vitime ale sistemului sanitar de până în 1989.

De ce trebuie să ne speriem? Pentru că „atunci,a cele de la seringă erau ținute în alcool sanitar și așa se credea că nu transmit nimic!”. Primii care ar trebui să meargă la medic pentru a se testa pentru Hepatita B, Hepatita c și HIV sunt cei care au suferit transfuzii îninte de 1990. Dar și restul celor născuți în epoca comunistă. 

Specialișitii atrag atenția și părinților auspra faptului că

testarea pentru aceste virusuri este gratuită pe timpul sarcinii și toate femeile însprcinate ar trebui să o solicite. Pentru că așa avem garnațioa că s enasc copii sănătoși.

Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și partenerii săi – Asociația Română Anti-SIDA, Fundația Parada și Romanian Harm Reduction Network - anunță rezultatele Proiectului Ro 19.02 – „Îmbunătățirea prevenirii și controlului HIV/SIDA și Hepatitei B și C în România”, din cadrul Programului RO 19 - Inițiative în Sănătatea Publică, finanțat prin Granturile Norvegiene 2009 – 2014, unde cofinanțarea este asigurată de către Ministerul Sănătății, în calitate de Operator de Program.

 

Rezultate

Peste 3.000 de persoane, aparținând grupurilor vulnerabile, au beneficiat de servicii de reducere a riscurilor, asociate consumului de droguri injectabile și sexului neprotejat; Au avut loc activităţi de screening, evaluare şi diagnostic complex în cadrul populaţiei generale – 37.500 teste efectuate în rândul populației generale cu factori de risc pentru aceste infecții; S-a înființat Registrul Național de Hepatite, bază de date electronică ce conține informații complete, legate de diagnostic, rezultatele evaluărilor medicale, stadializare, tratament și toate datele necesare pentru monitorizarea bolnavilor cu hepatită; Au fost testate 12.500 de persoane, fiecare persoană în parte fiind testată pentru HIV, Hepatita B și Hepatita C. În urma testării, din 12 500 de persoane testate, 7,6% au test pozitiv pentru Hepatita B, 3,28% pentru Hepatita C și 0,4% pentru HIV; Au avut loc sesiuni de informare pentru reducerea efectelor nocive ale utilizării drogurilor pentru 14.467 persoane contactate, dintre care 8.348 persoane de etnie rromă; S-a realizat un studiu privind cunoştinţele, atitudinile şi practicile populaţiei generale referitoare la infecţia HIV şi virusurile hepatitice B/C, studiu reprezentativ la nivel național, pe un eșantion de 1000 de persoane din populația peste 18 ani. În paralel, s-a realizat un studiu pe aceeași temă, pe un eșantion de 200 de persoane aparținând comunității de utilizatori de droguri injectabile;

 

În cadrul Proiectului Ro 19.02 – „Îmbunătățirea prevenirii și controlului HIV/SIDA și Hepatitei B și C în România”, Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” a demarat, în perioada octombrie 2015 – aprilie 2016, și campania națională de informare, educare și comunicare H-Alert, care a mobilizat, pe lângă tineri și publicul general, și persoane care apațin unor grupuri sociale vulnerabile la infecția cu HIV și la virusurile care declanșează hepatitele B și C.

 

„Unul dintre principalele obiective ale acestei campanii l-a reprezentat creșterea nivelului de conștientizare a tinerilor, dar și a publicului larg cu privire la importanța testării și a informării cu privire la prevenirea infecțiilor cu virusurile hepatitice B/C și HIV. Este esențial ca oamenii să înțeleagă

că testarea poate face, uneori, diferența dintre viață și moarte, în contextul în care infecțiile cu aceste virusuri au o evoluție asimptomatică. Împreună cu Ministerul Sănătății, pe baza rezultatelor testărilor, vom încerca să remodelăm politicile de sănătate publică prin care să îmbunătățim starea de sănătate a populației și, implicit, statisticile legate de infecțiile cu cele trei tipuri de virusuri în rândul publicului larg și să diminuăm riscul infecțiilor pentru grupurile vulnerabile, cum sunt consumatorii de droguri injectabile.”, a  explicat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, în cadrul conferinței de presă care a anunțat rezultatele campaniei H-Alert.

 

Peste 60% dintre români nu s-au testat niciodată pentru Hepatita B sau C

 

Mai multe de jumătate dintre români nu s-au testat, până în prezent, pentru hepatitele B și C, un procent la fel de îngrijorător fiind înregistrat și pentru numărul de persoane care au trecut printr-un screening de HIV – doar 17,7% din români. Acestea sunt o parte dintre concluziile studiului Cunoștințele, atitudinile și practicile populației generale cu privire la HIV/SIDA și hepatita B și C, derulat de Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și dat publicității astăzi.

 

„În ceea ce privește nivelul de cunoștințe și atitudinile românilor vis-a-vis de cele trei virusuri (HepB, HepC și HIV), există în continuare un număr foarte mare de persoane care nu identifică în mod corect căile de transmitere ale acestor boli, nu au o percepție corectă a riscului propriu de îmbolnăvire și tind să adopte atitudini nepotrivite față de persoanele infectate cu virusurile hepatice B/C sau HIV. De asemenea, faptul că mai mult de 80% dintre români nu s-au testat niciodată pentru HIV arată faptul că publicul general nu conștientizează importanța prevenției în cazul bolilor asimptomatice“, a concluzionat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.