Analize gratuite şi reduceri de Ziua Mondială a Sănătăţii

Analize gratuite şi reduceri de Ziua Mondială a Sănătăţii

Măsurarea glicemiei, a tensiunii şi teste EKG sunt printre serviciile oferite zilele acestea în Bucureşti. De ieri, a debutat şi un program pentru monitorizarea românilor cu boli grave de plămâni.

Câteva investigaţii de rutină, dar şi consultaţii medicale gratuite au fost serviciile ce au atras mai mulţi bătrâni la deschiderea evenimentului Sistemul Medical Bucureştean, desfăşurat timp de patru zile în Piaţa Constituţiei, care celebrează Ziua Mondială a Sănătaţii. Cei interesaţi pot beneficia şi de reduceri la abonamente sau alte servicii medicale oferite mai ales de clinici private importante din Bucureşti, instituţiile statului fiind prezente în număr mic.

Organizatorii promit şi servicii mai diversificate: ecografii, microinjecţii cu acid hialuronic pentru netezirea ridurilor, masaje de recuperare, abonamente la salvare, terapii în salină.

La eveniment sunt prezenţi şi producători, şi distribuitori de produse naturiste, care au oferte tentante pentru vizitatori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Măsurări de tensiune şi glicemie, EKG şi ecografii

"Avem probleme de sănătate şi faptul că aici ni se oferă măcar teste de bază gratuite ne ajută, mai ales că din pensiile noastre nu a mai rămas nimic", se plângea o femeie care stătea la coadă pentru un EKG.

O altă ofertă a organizatorilor este masajul gratuit timp de 2-3 minute. Cei care nu găsesc soluţii de tratament în România şi vor să încerce şi în alte ţări pot apela la firme de intermediere - prezente şi ele cu standuri în Piaţa Constituţiei - care pentru o taxă de 100 de euro trimit analizele pacienţilor la clinici din Austria. În cazul în care alegeţi să urmaţi sfaturile medicilor de acolo, firmele specializate pot intermedia şi servicii de cazare şi transport.

Nu toate serviciile medicale promise au fost şi prestate. De exemplu, tratamentele de albire a dinţilor nu s-au făcut, medicii motivând "condiţiile improprii de igienă". "Am venit de la ora 9.00. M-am dus să îmi fac un tratament de albire a dinţilor şi am primit un cupon să merg la cabinetul particular, unde trebuie să plătesc. Nu e gratuit aşa cum ni s-a promis", se plânge un bucureştean.

Totuşi, cei interesaţi primeau o reducere de 50 de lei pentru orice intervenţie stomatologică. În cadrul evenimentului, standurile instituţiilor medicale ale statului puteau fi numărate pe degetele de la o mână. Institutul Fundeni, Institutul Parhon şi SMURD ofereau celor interesaţi informaţii despre cum să îşi menţină sănătatea sau cum să se descurce în situaţiile extreme: accidente, incendii etc.

Evenimentul care a începeput ieri, când s-a celebrat Ziua Mondială a Sănătăţii, se va desfăşura în Piaţa Constituţiei, timp de patru zile, până pe 10 aprilie 2011, după următorul program: vineri: 10.00-20.00, sâmbată: 10.00-20.00, duminică: 10.00-17.00. "Faptul că aici ni se oferă măcar teste de bază gratuite ne ajută, mai ales că din pensiile noastre nu a mai rămas nimic". MARIA, 60 DE ANI, vizitator la evenimentul din Piaţa Constituţiei

CAMPANIE

Bolnavii de BPOC, atenţionaţi prin SMS să-şi ia pastile

Peste 1 milion de români suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), boală ce afectează mulţi fumători şi se manifestă prin dificultate respiratorie şi gâfâială.

Pentru creşterea numărului celor care se tratează pentru această boală, de ieri a demarat o campanie care presupune ca pacienţii să primească lunar un mesaj text pe telefonul mobil în care să li se amintească necesitatea reînnoirii prescripţiei medicamentoase. Odată la 3 luni, pacienţilor li se aminteşte să-şi facă un control al funcţiei pulmonare, printr-o spirometrie.

"Încercăm, în acest fel, să contribuim, printr-o metodă simplă, la eficientizarea managementului BPOC, ştiut fiind că principala cauză de eşec terapeutic în această boală este lipsa de aderenţă la tratamentul recomandat", a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, vicepreşedinte şi membru fondator al Aer Pur România. Acest demers este motivat de situaţia bolnavilor de BPOC de la noi din ţară.

Bronhopneumopatia obstructivă cronică este o afecţiune nerecunoscută, subdiag nosticată şi subtratată, la nivel mondial şi, în mod deosebit, în România, unde nivelul de cunoştinţe al pacienţilor despre boală şi beneficiile tratamentului corect administrat este încă extrem de deficitar.