Afectiunile digestive ar putea fi depistate prin tehnici virtuale care nu presupun taieturi.
Afectiunile digestive ar putea fi depistate pe viitor cu o tehnica virtuala, arata publicatia „Forbes”. Fata de metodele minim-invazive folosite pana acum, cea noua nu presupune nicio taietura si este foarte rapida.
Medicii gastroenterologi nu vor mai introduce pacientilor niciun instrument in tubul digestiv, ci le vor „poza” interiorul intestinului gros pentru a putea depista eventualele afectiuni. Specialistii sustin ca o astfel de investigatie ar putea deveni o analiza de rutina, mai ales pentru cei predispusi la cancerul de colon. Metoda este testata si in Romania, in spitalele Elias si Fundeni.
Fara dureri
In locul asa-numitei colonoscopii (o metoda minim-invaziva ce permite vizualizarea interiorului intestinului gros cu ajutorul unui instrument flexibil prevazut cu o camera video minuscula), medicii ar putea folosi in urmatorii cativa ani tehnicile virtuale pentru a depista polipii intestinali, zonele ulcerate, tumorile sau zonele hemoragice.
„Va fi o modalitate eficienta de a filtra pacientii. Astfel, la cei care se identifica probleme mai mari, se vor aplica suplimentar tehnicile minim-invazive”, a specificat medicul Perry J. Pickhardt, profesor asociat la Scoala de Medicina si Sanatate Publica de la Universitatea Wisconsin, Madison (SUA). Profesorul subliniaza astfel ca tehnicile virutale nu le vor inlocui pe cele traditionale, ci le vor completa.
Nefiind dureroase, acestea ar putea creste numarul celor care apeleaza la o astfel de analiza a colonului, iar diagnosticarea cancerelor digestive s-ar face din timp. „Trebuie sa incurajam oamenii sa-si faca screening periodic”, a mai spus profesorul Perry J. Pickhardt.
Cancerul de colon, prevenit in proportie de 30-40%
Potrivit Societatii Americane de Cancer, tumorile colorectale sunt pe locul trei in randul americanilor. In Romania, cancerul de ficat, stomac si colon inregistreaza cele mai multe imbolnaviri la grupa de varsta de peste 65 de ani, dar aceste afectiuni fac victime si la persoane mai tinere, cum ar fi cele cu varste intre 15 si 44 ani, potrivit statisticilor Societatii Romane de Radioterapie si Oncologie Medicala. Depistat din timp, cancerul de colon este tratabil.
In strainatate, toate persoanele trecute de 50 de ani sunt sfatuite de medicii de familie sa-si faca macar o data la 10 ani fie o colonoscopie, fie o radiografie cu bariu sau o sigmoidoscopie (analiza a colonului). Cu ajutorul acestor analize, cancerul poate fi prevenit in proportie de 30-40a.
UNDE VA TESTATI CLASIC
In toate sectiile de gastroenterologie din spitalele mari din tara. In Bucuresti, analiza se face la spitalele Fundeni, Colentina, Municipal, Floreasca, Elias si Militar Central, dar si in policlinicile private. Analiza este acoperita partial de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Imagini tridimensionale
Mai ieftin si fara anestezie
Noul tip de colonoscopie („colonoscopia virtuala”) combina tehnologia razelor X cu cea a scanarii, specifica in cazul Computerului Tomograf. Pe ecranul unui calculator se poate vedea un model tridimensional al tractului intestinal, cu ajutorul caruia medicii pot depista leziunile canceroase ori precanceroase.
> metoda este mai rapida decat tehnicile clasice > nu implica anestezie > costa cu 20% mai putin decat metoda clasica > nu are ca efect secundar sangerarile > in cazul depistarii unor leziuni serioase se va indica totusi efectuarea unei colonoscopii clasice > fata de metodele clasice, cea virtuala depisteaza mai greu polipii de marimi mai mici