Analiză: Scăderea preţului petrolului a declanşat cel mai mare transfer de bogăţie din istorie
- Dinu Boboc
- 1 februarie 2016, 13:21
Economiştii încă mai discută dacă preţul mic al petrolului ajută sau nu ţările dezvoltate, în dauna pieţelor emergente. Un lucru este însă aproape cert: consumatorii din toate pieţele au de câştigat.
Analiştii optimisti consideră că petrolul ieftin este foarte bun pentru consumatori şi pentru companiile care folosesc petrolul în procesul de producţie. Pesimiştii susţin însă că pierderile masive suferite de companiile energetice se vor răsfrânge asupra întregului sistem financiar şi, implicit, asupra tuturor economiilor. Însă, o nouă analiză efectuată de una dintre cele mai cunoscute bănci din lume arată un aspect observat până acum de puţini analişti.
Analiştii Bank of America Merrill Lynch consideră să scăderea preţului petrolului a declanşat unul dintre cele mai mari transferuri de bogăţie din istoria umanităţii, potrivit Bloomberg. Astfel, aproape 3 trilioane de dolari se mută în acest perioadă dinspre producătorii de petrol către consumatori. Altfel spus, costurile mai mici de producţie se transferă în preţuri mai mici în zona de retail, în timp ce marile companii petrolieră trebuie să marcheze pierderi.
Astfel, în timp ce unii suferă, alţii câştigă. Deja se observa un avans pe zona de consum, avans care va prinde viteză în acest an. Mai mult, consumul de petrol va începe şi el să crească. La un preţ de circa 40 de dolari pe baril, consumul va creşte cu circa 1,5 milioane de barili pe zi.
Chiar şi în pieţele emergente, unde preţul mic al petrolului a provocat turbulenţe, situaţia tinde să se îmbunătăţească. Astfel, consumatorii îşi vor putea permite să-şi cumpere tot mai multe bunuri de folosinţă îndelungată, chiar şi automobile. În China, de exemplu, tot mai mulţi consumatori se orientează în această perioadă către achiziţia de SUV-uri şi maşini mai mari. Aceste achiziţii vor atrage în viitor o creştere mai mare a vânzărilor şi pe alte zone, cum ar fi cumpărarea de carburanţi şi piese de schimb.
În acest timp, giganţii energetici trebuie să găsească soluţii la scăderea drastică a preţului acţiunilor şi a veniturilor. Dacă rezistă acum, în viitor vor veni şi vremuri mai bune pentru ei: pe măsură ce consumul îşi revine, şi preţurile vor creşte, aducând cu ele şi profituri mai mari pentru petrolişti.