După mai bine de două luni de la alegerile legislative, Republica Moldova are într-un final un nou guvern, minoritar, a cărui soartă politică depinde de un fir de păr. Iar instabilitatea și turbulențele din mediul politic de la Chișinău reprezintă un adevărat cadou pentru administrația de la Moscova, titrează Radio Free Europe, în ediția sa online.
Chiar dacă noul guvern și-a exprimat dorința de a continua politicile pro-europene ale cabinetului precedent, jurnaliștii Radio Free Europe consideră că este, în cel mai bun caz, o victorie ambiguă a forțelor simpatizante UE.
Dependent de suportul oferit de Partidul Comunist, guvernul condus de Chiril Gaburici își poate pierde oricând susținerea politică, ceea ce va conduce la organizarea unor alegeri anticipate, riscând să afecteze grav entuziasmul poporului moldovean față de democrație.
Ceea ce ar echivala cu o minge aruncată la fileu administrației conduse de Vladimir Putin, ce a depus toate eforturile cu putință pentru a deturna Chișinăul de la drumul său către aderarea la Uniunea Europeană și atragere Republicii Moldova către Uniunea Economică Eurasiatică.
"Ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova în ultimii ani seamănă cu procesul prin care a trecut Rusia sub președinția lui Boris Elțin. Ideea e că acest sistem prezentat publicului drept democratic a discreditat, în ochii multor votanți ruși, însuși conceptul de democrație", consideră Vladimir Socor, de la Fundația Jamestown.
Socor atrage atenția că actuala situație din Parlamentul Republicii Moldova presupune "negocierea zilnică a unor alianțe care să mențină echilibrul fragil al unei majorități politice, ce se poate schimba oricând, fără vreun semnal prealabil".
De aceeași părere este și jurnalista Natalia Morari, care a publicat pe blogul personal un articol, sub titlul "Țara noastră se destramă". "Din ce în ce mai mulți oameni sunt conștienți de acest pericol, dar se iau din ce în ce mai puține măsuri de contracarare", consideră Morari.