Analiză: O dată cu GLOBALIZAREA sunt mai PUŢINI săraci, dar clasa de mijloc PIERDE
- Antonia Hendrik
- 19 iunie 2017, 15:09
Globalizarea a redus sărăcia în lume, dar a creat şi mai multe inegalitaţi. În fapt, cei care câştigă sunt bogaţii din ţările dezvoltate şi săracii din ţările în curs de dezvoltare. Printre altele dacă pentru cetăţenii din tările în curs de dezvoltare situaţia s-a îmbunătăţit, nu la fel se poate spune despre clasa medie din ţările avansate care şi-au văzut propriul câştig blocat la un anumit nivel, dacă nu chiar în scădere faţă de concetăţenii lor bogaţi care au devenit şi mai bogaţi.
Este tabloul prezentat de către Banca pentru Regulamente Internaţionale (BRI) în capitolul despre globalizare, avertizând că oricum ''întoarcerea la trecut'' ar fi o ''eroare''. ''Globalizarea a avut un impact profund pozitiv asupra persoanelor în ultimii 30 de ani, îmbunătăţind calitatea vieţii şi reducând în mod drastic sărăcia în multe părţi ale lumii'', scrie BRI, subliniind că ''în ciuda tuturor acestor beneficii, globalizarea este acuzată de multe probleme'' care au lovit lumea contemporană, în special fiindcă ''dezvoltarea veniturilor nu s-a petrecut într-un mod omogen'', făcând ''să se dezvolte inegalităţile sociale din interiorul unei ţări''.
De fapt, explică BRI, citat de Il Mesaggero, mereu în ultimii 30 de ani ''cei care au câştigat au fost persoanele mai bogate din ţările în curs de dezvoltare, în timp ce clasa medie-înaltă la nivel global a văzut propriile venituri crescând foarte puţin''.
Dar, precizează Banca, '' a încerca să te întorci într-o lume pre-globalizare pentru a înfrunta aceste probleme ar fi o eroare fiindcă ar putea să înrăutăţească condiţiile de viaţă''.
''Globalizarea ca inovaţie tehnologică a fost parte integrantă a dezvoltării economice şi deci ar trebui să fie adecvat guvernată şi gestionată'', afirmă BRI. În această optică ''Guvernele ar trebui să lanseze reforme pe piaţa muncii şi în cea a produselor ca şi punerea la punct a unor politici care să permită cetăţenilor lor să se adapteze noilor realităţi''. ''Coperarea internaţională trebuie să integreze politicile interne, un cadru legal de reguli care să fie baza unui sistem financiar internaţional sănătos şi puternic''.