ANALIZĂ: Electoratul de dreapta din Republica Moldova nu ştie încă pe cine să pună ştampila
- Adam Popescu
- 4 aprilie 2009, 00:00
În preziua alegerilor parlamentare de la Chişinău, nimeni nu se îndoieşte că cele mai multe voturi vor fi acumulate de către comunişti.
Cu toate acestea, tabăra lui Vladimir Voronin a adoptat un comportament extrem de brutal faţă de concurenţii electorali.
Protejaţi de Comisia Electorală Centrală, de procuratură şi poliţie, comuniştii de la Chişinău au distrus panouri electorale ale partidelor democratice, aplică forţa şi arestează persoanele care împart materiale electorale ale respectivelor partide, antrenează în campanie ambasadori moldoveni, organizează întâlniri cu alegătorii în timpul orelor de lucru, expulzează din ţară cetăţeni străini şi interzice românilor să intre în Republica Moldova.
În acest timp, în unele sate, comuniştii le propun pensionarilor să intre în partidul lor în schimbul unui kilogram de zahăr sau de orez.
Chişinăul pare să nu-i mai accepte pe comunişti, însă o mare parte a ţăranilor moldoveni, în special cei de vârsta a treia, preferă să trăiască „în sărăcia de azi, decât în mizeria de ieri”. Ei îşi amintesc cu groază de vremea ex-preşedintelui Petru Lucinschi, când îşi primeau pensiile în produse alimentare.
„Ascunde paşaportul bunicii!”
În situaţia în care în multe sate de peste Prut au rămas doar bătrâni şi copii - aproximativ un milion de cetăţeni muncesc la negru în Europa - cabinetul Zinaida Grecianâi a refuzat să le ofere celor din străinătate condiţii pentru a vota. În ciuda protestelor altor partide, care solicitau deschiderea secţiilor de votare în oraşele din afară cu mai mulţi moldoveni, guvernul a refuzat categoric să intervină. Mai mult, studenţilor basarabeni din România li se creează impedimente pentru a veni acasă până la 5 aprilie.
Aşadar, electoratul pe care mizează comuniştii este reprezentat, în mod cert, de către bătrânii de la sate. Tocmai de aceea, în ultimele zile, în Republica Moldova circulă un SMS: „Ascunde paşaportul bunicii!”. Dacă, la alte alegeri, Voronin miza şi pe voturile rusofililor, majoritatea acestora s-au împărţit acum în două tabere - în anticomunişti convinşi şi susţinători ai Uniunii Centriste din Moldova, condusă de ex-premierul Vasile Tarlev.
Noul guvern - numai printr-o coaliţie
Cât priveşte alegătorii de dreapta, aceştia sunt încă debusolaţi după refuzul partidelor democratice de a se coaliza. Deşi numai o coaliţie legislativă ar face posibilă alegerea noului preşedinte şi al noului guvern de la Chişinău, evitând pericolul alegerilor anticipate, electoratul este derutat de atacurile vehemente din ultima vreme ale pri marului Chirtoacă la adresa liderului liberal-democraţilor, Vlad Filat. Foarte mulţi moldoveni sunt hotărâţi să voteze cu una dintre formaţiunile de opoziţie, dar încă nu s-au decis cu cine anume.
Chiar dacă oamenii lui Voronin vor beneficia de cele mai multe mandate în noul parlament, va conta mai întâi de toate funcţionalitatea coaliţiei democratice. Nu este exclus nici ca o parte dintre noii parlamentari să fie cumpăraţi de Voronin, după exemplul anului 2005. Pentru că, după cum se zvoneşte, comuniştii au pregătit şi banii necesari.
Pavel Păduraru (Chişinău), jurnalist „Timpul”
CITIŢI ŞI: