Analistul Iulian Chifu: "Asistăm la zgâlţâirea brandului al-Qaida"

Analistul Iulian Chifu: "Asistăm la zgâlţâirea brandului al-Qaida"

Uciderea lui Osama bin Laden „zgâlţâie imagine şi brandul al-Qaida”, a declarat, pentru EVZ, analistul de politică externă Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning.

Chiar dacă Osama bin Laden nu mai reprezenta nimic pentru zona operativă şi pentru activitatea de finanţare a organizaţiei teroriste, lichidarea sa în Pakistan afectează al-Qaida, ce s-a transformat, după atentatele de la 11 septembrie 2001, într-o etichetă sub care s-au ascuns diferite grupări jihadiste.

Însă cea mai puternică lovitură încasată de al-Qaida în ultimele luni a fost dată de revoluţiile populare din lumea arabă, care au arătat că populaţia şi nu organizaţiile teroriste îi pot alunga de la putere liderii politici autoritari din zonă, explică Iulian Chifu.

Pericol de atacuri individuale

Ne puteți urmări și pe Google News

În ceea ce priveşte şansele de „rebranduire” a al-Qaida, care va încerca să îşi recapete gradul de atractivitate în rândul mişcărilor radicale, Chifu spune că succesul unei astfel de operaţiuni ar putea fi grantat doar de un atentat de amploare celor de acum aproape zece ani, din Statele Unite.

Potrivit lui Iulian Chifu, un atac de proporţii este, totuşi, improbabil în următoarea perioadă, dacă nu a fost deja planificat. „Ne putem însă aştepta la atacuri individuale, atentate sinucigaşe asupra intereselor Statelor Unite din Orientul Mijlociu”, conchide directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning.