Estimări sumbre: preţul petrolului ar putea depăşi 200 dolari pe baril
- Teodora Cimpoi
- 10 martie 2011, 21:48
Evenimentele politice care au loc în ţările arabe nu se reflectă încă pe deplin în preţul petrolului, care va creşte până la 150 de dolari pe baril, pentru ca în a doua jumătate a anului trendul să se inverseze, estimează analiştii Erste Group. Nu este exclus însă nici un vârf de 200 de dolari pe baril.
Aceştia preconizează un preţ mediu de 124 dolari pe baril pentru petrolul Brent în 2011.
"Evenimentele politice care au loc în unele ţări arabe reprezintă cel mai important factor al instabilităţii. Deocamdată, acesta nu se reflectă încă pe deplin în preţuri. Nu cred că situaţia se va stabiliza prea curând", precizează Ronald Stöferle, analist materii prime în cadrul Erste Group.
Potrivit acestuia, în afară de situaţia haotică din Libia, condiţiile din alte ţări importante producătoare de petrol se înrăutăţesc pe zi ce trece, prin urmare nu poate fi ignorat efectul unei reacţii în lanţ şi nu trebuie subestimate tensiunile sociale latente. Arabia Saudită, risc de blocaj
Analiştii Erste mai notează că Arabia Saudită prezintă cel mai mare risc de declanşare a unei creşteri abrupte a preţului petrolului. Pe de o parte, nu există certitudinea că Arabia Saudită şi-ar putea extinde capacităţile suficient de rapid în cazul unei înrăutăţiri mai clare a situaţiei şi, pe de altă parte, există riscul latent al unui blocaj pe cele mai importante rute de transport al petrolului (Strâmtoarea Hormuz şi Malacca).
În cazul unor blocaje pe oricare dintre cele două rute, preţul petrolului ar depăşi 200 dolari pe baril. "Preţul ridicat al petrolului este în mod clar o ameninţare la adresa creşterii economice," precizează Stöferle. Extracția țițeiului intră în declin
El a adăugat că în curând vom atinge rata maximă de extracţie a petrolului pentru petrolul convenţional. Aproximativ 64 de ţări au atins deja rata sustenabilă maximă de extracţie a petrolului.
"Nu există nicio îndoială că discuţiile privind atingerea nivelului maxim de extracţie a petrolului nu vor doar să răspândească panică", a punctat Stöferle. Gazele neconvenţionale, resursa viitorului Pe de altă parte, gazele naturale, în special gazul de şist, va deveni combustibilul fosil al viitorului cu cea mai mare rată de creştere, conform analiştilor Erste Group.
"Exploatarea rezervelor de gaz de şist din Europa va dobândi o importanţă enormă," estimează Stöferle.
Astfel, se preconizează activităţi intense de explorare şi achiziţie, în special în Polonia şi Ucraina, în anii care urmează.
Gazele neconvenţionale vor avea un rol important, iar în 2020 ar trebui să acopere 30% din nevoile de gaz ale Chinei. În acest sens, analiştii Erste consideră gazele – dar mai ales gazul de şist – drept una dintre cele mai atractive opţiuni de investiţii în sectorul energetic.