Analiști: LEUL riscă DEPRECIERI MASIVE

Analiști: LEUL riscă DEPRECIERI MASIVE

După şedinţa de politică monetară de astăzi a Rezervei Federale a SUA, moneda națională riscă deprecieri masive, potrivit unei analize a companiei de brokeraj Admiral Markets.

Valutele emergente au suferit deprecieri semnificative în ultimele zile, pe fondul temerilor legate de o posibilă criză în China şi o încetinire a stimulilor în Statele Unite. Prima şedinţă de politică monetară din 2014 şi ultima condusă de Ben Bernanke poate crea o panică generală în pieţele financiare internaţionale şi un adevărat şoc pentru leul românesc.

Principala îngrijorare în aceste zile o reprezintă pieţele emergente, care sunt cele mai vulnerabile, neavând o lichiditate suficientă pentru a absorbi mai uşor şocul şi care totodată se confruntă cu mici crize interne, politice sau sociale. Lira turcească, realul brazilian, rupia indiană, pesosul argentinian şi alte monede emergente ar putea continua seria deprecierilor şi în perioada următoare. În acest moment, leul românesc este mult mai vulnerabil fluctuaţiilor din pieţele internaţionale decât în anii precedenţi, spun analiştii.

"Scutul unei monezi este dobânda oferită în sistemul bancar şi dobânda oferită de Banca Centrală. În ultimele luni, datorită politicii de relaxare a BNR, dobânzile la lei au înregistrat un trend constant descendent. Astfel, în cazul unor şocuri externe, leul are potenţial de depreciere mult mai mare decât în 2013 sau 2012, când dobânzile erau considerabil mai mari", spun specialiştii în piaţa valutară ai companiei de brokeraj Admiral Markets.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rezerva Federală trebuie să ia măsuri pentru a gestiona situaţia. Pe lângă factorii locali, există şi unul macro-economic de risc major. Astăzi are loc şedinta de politică monetară a Băncii Centrale Americane. Deloc întâmplător, decizia Rezervei Federale din luna decembrie 2013, de a încetini tipărirea de monedă pentru prima dată după criza financiară din 2008, coincide cu începutul unei vânzări masive în pieţele de acţiuni şi cele emergente.

"O nouă rundă de întărire a politicii monetare, mai agresivă decât speculaţiile pieţei, ar afecta apetitul pentru risc la nivel global, care mai departe ar influenţa negativ activele cu randamente superioare, mai riscante, precum cele ale economiilor emergente. Dobânzile în piaţa de obligaţiuni din SUA ar putea exploda şi implicit ar creşte costurile finanţării economiilor emergente, denominate în general în cea mai lichidă valută, dolarul american", spun analiştii Admiral Markets.

Rezerva Federală are o misiune aproape imposibilă, se mai arată în documentul citat. Astfel, instituția trebuie să reducă stimulii care au alimentat interesul speculativ în ultimii 5 ani, fără a genera panică şi lichidarea portofoliilor de către marii jucători. Pe fondul întăririi politicii monetare (mai puţini dolari tipăriţi), moneda americană (USD) s-ar putea întări în piaţa valutară internaţională (Forex) şi s-ar crea premizele unei crize de lichiditate în pieţele financiare globale.